Stopku StBákům ve vládě projedná Senát. Výbor už souhlasil

21.10.2014

prvnizpravy.cz | Rubrika: politika | Strana: 0


Senát by už zítra měl projednat změnu související se služebním zákonem, která má potvrdit zákaz působení prominentů bývalého totalitního režimu Československa v demokratické vládě.

Pozměňovací návrh senátora občanských demokratů Miloše Vystrčila již schválil příslušný výbor horní komory Parlamentu.

„Hned po roce 1989 se společnost shodla na tom, že o právech a povinnostech svobodných občanů by už nikdy neměli rozhodovat lidé, které byli členy nebo aktivními spolupracovníky politických a represivních orgánů minulého režimu. Pokud má být smysl zákona zachován a já rozhodně tvrdím, že zachován být má, pak se toto zcela správné omezení musí vztahovat zejména na ministry a jejich náměstky, kteří disponují největšími pravomocemi,“ zdůrazňuje Vystrčil, místopředseda senátorského klubu ODS.

Ze současného návrhu zákona o státní službě vyplývá, že ministr ani jeho náměstek není tzv. ‚představeným‘ ve smyslu zákona. Jsou jimi ale vlastně všichni jeho podřízení v řídících funkcích, kteří však mohou rozhodovat de facto jen v tom rozsahu, v jakém jim ministr dá prostor. Návrh Miloše Vystrčila proto tento nelogický rozpor v zákoně o státní službě narovnává.

Přílohy