Strany mají mít podle Senátu zákonem omezeny výdaje na kampaň

14.06.2012

Zpravodajství ČTK | 19:37 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 14. června (ČTK) - Strany asi budou mít ze zákona omezeny výdaje na volební kampaň. Počítá s tím novela senátorů ČSSD, s níž se dnes horní komora ztotožnila. Předloha má také firmám zakázat sponzorování stran. Od jednotlivců by strany směly získat darem nejvýše milion korun za rok. Novelu nyní dostanou k posouzení vláda a sněmovna, která už stanovila limit pro prezidentské volby na maximálně 50 milionů korun pro každého z kandidátů na funkci hlavy státu.

Navrhovaná novela zákona o politických stranách stanoví, že na sněmovní a evropské volby by strany mohly dát nejvýše 80 milionů korun ročně. Za kampaň pro krajské volby by měly zaplatit nejvýše sedm milionů korun v každém kraji, celkem tedy 91 milionů korun. V případě senátních voleb má stranický limit představovat tři miliony korun ročně na obvod, tedy 81 milionů korun vzhledem k tomu, že senátní volby se konají každé dva roky ve 27 obvodech.

Návrh stanoví limit i pro samotné kandidáty na 300.000 korun. Nestranický kandidát na senátora by pak mohl na kampaň dát 3,3 milionu korun. Na letošní krajské a senátní volby se limity vztahovat ještě nebudou. Novela má platit až od příštího roku.

Místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil uvedl, že v případě sněmovních voleb by strana se svými kandidáty mohla utratit až 163 milionů korun, v případě krajských voleb až 329 milionů. Zapochyboval, zda je to v souladu s deklarovaným cílem omezit výdaje stran na volby. Podotkl, že zákon nezakazuje firmám sponzorovat jednotlivé kandidáty. "Nikde se to neeviduje a nikdo se to nemusí dozvědět," poznamenal Vystrčil a dodal, že novela se pokouší řešit kvadraturu kruhu.

Předsedkyni senátorů TOP 09 a STAN Soně Paukrtové mimo jiné vadilo, že zákon řeší následky, ne příčiny, a že se nevztahuje na volby do zastupitelstva Prahy jako kraje. Kritici namítali, že zákon bude možné obcházet například i tím, že evidovat nebude nutné výdaje do 5000 korun, pokud byly zaplacené v hotovosti.

Ostatní výdaje na kampaň by strany i kandidáti museli hradit přes zvláštní volební účet. "Velmi se tím ztíží používaní černých peněz na financování kampaně," uvedl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Novela podle něj neřeší výdaje na komunální volby vzhledem k rozdílné velikosti obcí.

Vyúčtování nákladů na kampaň by strany měly podle novely předkládat do 60 dnů od voleb sněmovnímu kontrolnímu výboru pod hrozbou ztráty části státního příspěvku. Předloha, pro kterou ČSSD získala podpisy senátorů z dalších tří stran včetně lidovců, má také zavést zveřejňování výročních finančních zpráv stran na internetu. Novelou chtějí její tvůrci podle vlastních slov zabránit korumpování stran prostřednictvím soukromého dárcovství a posílit transparentnost financování stran.

Přílohy