Středočeský kraj uctil památku Sokolů

10.10.2021

prahatv.eu | 14:47 | Rubrika Středočeský kraj | Autor: Markéta Frydrychová


V noci ze 7. na 8. října 1941 na základě výnosu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha gestapo zatklo na 1500 sokolských činovníků. ,,Akce Sokol" přesně takový název nesla událost, která se odehrála před 80ti lety.

"Myslím si, že je nesmírně důležité si připomínat památný den Sokolstva, protože ty události, které se odehrávaly v roce 1941 a v následujících letech byly opravdu velmi tragické. A řekl to už Tomáš Garrigue Masaryk, bez Sokolstva by nebyly legie, bez legií by nebylo Československo," říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Společně s hejtmankou Středočeského kraje přišel památku uctít také pražský primátor Zdeněk Hřib.

"Nejde jenom o připomínku všech těch, kteří padli nebo respektive byli popraveni v době nacistické okupace, ale také o připomínku těch, kteří bojovali v Československých legiích a tak vlastně podpořili vznik Československého státu, ale i těch Sokolů, kteří se účastnili třetího odboje a položili svůj život za to, aby naše republika byla znovu svobodná a demokratická," říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Sokolové se zapojili i do bojů druhé světové války. Porážka nacistického Německa pro ně byla nejen cestou k osvobození okupované vlasti, ale i k uchování tradičních sokolských ideálů.

"Ve zdravém těle zdravý duch. A pokud někdo vychovává k pohybu, ke sportu a zároveň říká, že je potřeba pečovat i o duši, respektive o duchovno, tak to je to nejlepší, co potřebujeme, třeba i kvůli rozvoji kritického myšlení," dodává předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil.

Zájem o Sokol se zvyšuje částečně také díky pandemii koronaviru.

 

Odkaz na článek.

Přílohy