Symbol rozvíjení dialogu je v Jihlavě

27.08.2020

jihlavske-listy.cz


V pátek byla před kinem Dukla slavnostně odhalena Lavička Václava Havla. Dvě křesílka s kulatým stolem a lípou, národním stromem, je symbolem dialogu.

„Pan Havel byl nejlepší prezident, kterého jsme měli,“ řekla o něm Jana Petrová, která se svým manželem přijela na odhalení až z Havlíčkova Brodu. V bílých tričkách s podpisem V. Havla a nezbytným srdíčkem byli snad první, kdo si ještě před oficiálním začátkem akce vyzkoušeli posezení v křesílkách.

„Je to super a hodně bych stála o to, aby to bylo i v Havlíčkově Brodě,“ prohlásila s tím, že se bude hodně snažit sehnat sponzory.

Originální památník má sloužit jako místo vyzývající k usednutí a přemýšlení, navazování nových kontaktů, rozvíjení dialogu či naslouchání myšlenkám druhých.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) se ve svém projevu pozastavila nad tím, že dvě židle se stolkem dokáží vzbudit tak velkou vášeň. Když totiž město informaci o lavičce zveřejnilo na sociálních sítích, „sesypala se obrovská vlna otázek i nenávistných komentářů. Byla bych ráda, kdyby lavička byla symbolem diskuze, jako něco, co nám chybí.“

Předseda Senátu Miloš Vystrčil poté v nadsázce uvedl, že „by bylo správné, kdyby Lavičky Václava Havla byly symbolicky v každé místnosti, kde o něčem rozhodujeme, kde o něčem diskutujeme. Potom by to fungovalo lépe, než to funguje.“

S příspěvkem vystoupila i radní Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!), která připomněla, že tu Lavička VH „nestojí z vůle úřední, nebo vůle politické, ale z vůle občanů.“

Herečka Lenka Schreiberová přinesla osobní vzpomínku na V. Havla a přečetla úryvek z jeho eseje.

Závěr malé slavnosti, které se zúčastnilo na 150 lidí, obstaral přípitek hruškovicí. K němu představitelé města přizvali i mecenáše, který Lavičku VH prostřednictvím Nadace Vize 97 městu věnoval, jihlavského občana Jiřího Pospíšila.

 

https://www.jihlavske-listy.cz/clanek31684-symbol-rozvijeni-dialogu-je-v-jihlave.html

Přílohy