Taiwan je de facto svobodný a samostatný, řekl Vystrčil v Rozstřelu

23.06.2020

zpravy.iDNES.cz | 13:16 | Rubrika: Domácí | Autor: jva


Předseda Senátu Miloš Vystrčil se v srpnu vydá na Taiwan. K cestě ho kromě hospodářské spolupráce přiměl hlavně nátlak čínské ambasády, která si cestu nepřála. Definitivně se prý rozhodl poté, co se žádný z českých vrcholných představitelů proti krokům Číny neohradil. "Neviděl jsem jinou možnost, jak uchovat suverenitu a čest Česka, než tak, že tam pojedu," řekl Vystrčil v Rozstřelu.

Předseda Senátu zamíří na Taiwan v doprovodu podnikatelů na konci srpna. „Budeme odlétat 29. nebo 30. srpna. Detaily se ještě dolaďují,“ řekl na úvod pořadu. Podle něj se o cestu přihlásilo přes 50 firem a výzkumných institucí. Ze zájemců se vybere v červenci.

Vystrčil přiznal, že se jeho vztah k cestě na ostrov během času vyvíjel. „Ze začátku jsem cítil jako závazek vůči Jaroslavu Kuberovi se tím zabývat, postupně se můj vztah však měnil a začalo to být mé přesvědčení,“ poznamenal. S Kuberou se o jeho chystané cestě prý letmo bavil.

Šéf Senátu se k návštěvě Taiwanu definitivně rozhodl kvůli nátlakovému chování čínského velvyslance v Česku. „Snažil jsem se vytvořit maximální prostor pro to, aby Čína nebo pan prezident, premiér či předseda Sněmovny nějak zareagovali na ty ústrky a nevhodné chování čínského velvyslance,“ vysvětloval.

„A protože se tak nedělo, přidalo se k hospodářské motivaci cesty i to, že by se demokratické země měly respektovat a navštěvovat. A pokud je zájem na obou stranách, tak tam pojedu,“ řekl Vystrčil s tím, že neviděl jinou možnost, jak uchovat suverenitu a čest České republiky.

Vystrčil: Nejedu tam řešit vztahy s Čínou

„Je záměr se tam setkat s prezidentkou, předsedou legislativního dvora, premiérem a některými ministry, zejména hospodářství, obchodu a kultury,“ doplnil Vystrčil. „Nepojedu tam řešit vztahy s Čínskou lidovou republikou. Jedu tam, abychom uzavřeli výhodné kontrakty a začali vzájemnou spolupráci,“ dodal senátor, který podotkl, že Taiwan je de facto svobodnou a samostatnou zemí.

Na Taiwan se senátní delegací zamíří také vdova po zesnulém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. „Nevím, kolik to bude stát. Standardně se zahraniční cesty Senátu platí z rozpočtu Senátu. Cestu paní Kuberové bude platit taiwanská strana, která ji pozvala, nebo se to bude hradit jinak než z rozpočtu Senátu,“ vysvětlil. 

Podnikatelé se před Čínou neskloní. O cestu na Taiwan je velký zájem

Misi na Taiwan v doprovodu podnikatelů chystal už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera. Ten však v lednu náhle zemřel. Krátce předtím obdržel výhružný dopis, v němž ho čínská ambasáda před cestou varovala.

Podobnému tlaku čelil po nástupu do funkce i Vystrčil. Čínská ambasáda si nejprve stěžovala, když zástupcům Taiwanu děkoval za to, že země Česku darovala roušky proti šíření koronaviru a vyfotil se přitom s jeho vlajkou. 

Následně vedoucímu Vystrčilovy kanceláře telefonoval rada z čínské ambasády, aby ho dopředu upozornil na to, že by neměl přát taiwanské prezidentce k její inauguraci.

Nepočítejme groše, dodržujme principy

Právě čínský nátlak zmínil Vystrčil na tiskové konferenci 9. června, kde definitivně oznámil, že se v závěru srpna vydá s podnikatelskou delegací na Taiwan. „Buď budeme dodržovat principy, nebo počítat groše,“ řekl Vystrčil s tím, že on se rozhodl dodržovat principy.

Pražský hrad cestu odsoudil, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ji následně přirovnal k návštěvě povstalecké východní Ukrajiny

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Taiwan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,“ zprostředkoval mluvčí Zemanovo vyjádření.

Šéf Senátu poletí na Taiwan s podnikatelskou delegací. Zájem českých byznysmenů a výzkumných institucí podle Vystrčila překročil kapacitu vládního letadla, kterým má delegace na ostrov zamířit.  

 

Záznam celého rozhovoru s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem v pořadu Rozstřel na iDNES.cz.

Přílohy