Talenti z oblasti kultury už se mohou hlásit o podporu z fondu Young Gift

11.05.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Kultura | Strana: 9 | autor: Jiří Varhaník


V prvním roce fond rozdělí přes 15 tisíc

Do konce července se mohou nadaní mladí lidé hlásit o podporu z fondu Young Gift, kterým je hodlá podporovat agentura hudebníka Martina Javorského.

Podpořit rozvoj mladých talentů z kulturní oblasti, které pocházejí ze sociálně slabého prostředí, je cílem fondu, k jehož založení a rozjezdu se spojili Jawy Art Production (agentura promotéra, zpěváka a trumpetisty Martina Javorského z Třeště) a senátor Miloš Vystrčil.

Pro tento účel byla založena tradice Novoročních koncertů v Jihlavě. Letos v lednu získali organizátoři z prvního koncertu v kostele Povýšení sv. Kříže pro fond sumu 15.650 Kč. O podíl na této částce se teď mohou mladí talenti ucházet.

Fond Young Gift (Mladý talent) se podle Javorského obrací na děti a mladistvé do 20 let věku, kteří zpívají, tancují, hrají na hudební nástroj nebo třeba skládají hudbu v jakémkoliv žánru. Může jít např. o děti dlouhodobě nezaměstnaných rodičů, anebo z dětských domovů a podobných zařízení.

Nápad byl Martinův, já se přidal. Na první den v roce se sluší trochu se zamyslet i zažít krásnou hudbu,“ uvedl pro JL v té souvislosti M. Vystrčil. Tyto benefice podle něho mohou ukázat, že i přes složitost současné situace v ČR existují aktivity, které mohou pomáhat potřebným.

Letos získaná částka podle Javorského například může znamenat školné na ZUŠ pro pět dětí na celý rok, anebo pět let vzdělávání pro jednoho žáka. Může také představovat několik lekcí s renomovaným učitelem zpěvu atd.

„Podle situace může Young Gift věnovat celou částku na nákup hudebního nástroje nebo z ní zaplatit workshop pro taneční skupinu s některým ze známých tanečníků,“ uvažují zakladatelé fondu. První Novoroční koncert v Jihlavě sledovala necelá stovka diváků, ale akce se má stát tradicí, a proto její pořadatelé předpokládají i růst finančních možností podpory.

Formálně se už fond Young Gift rozjel na webových stránkách Jawy Art Production, kde je ke stažení i přihláška. Spolu s životopisem a fotografií ji zájemci musí odeslat na uvedenou třešťskou adresu do konce července. Přihlášku lze podpořit i přiložením nahrávky, videa apod.

Během srpna mají být vybraní přihlášení, kteří budou splňovat podmínky fondu, pozváni k živému vystoupení před odbornou porotou. „Poté se porota rozhodne, komu a jakým způsobem Young Gift pomůže,“ dodává Javorský.

***

Na prvním Novoročním koncertu fondu Young Gift v lednu 2012 vystupovali:

Dámské vokální trio Triodam Telč, mužský vokální sbor Many men, dámský sbor Dam Dam Choir Třešť, smyčcový Cordial String Quartet. Ve finále byla společně provedena Pavlicova mše Missa Brevis s profesionálními instrumentalisty a sólisty, pěvci Lenkou Marešovou a Tomášem Krejčím.

Přílohy