Teď chceme stoupat, plánuje ODS

18.01.2016

Lidové noviny | Rubrika: Domov | Strana: 4 | autor: Tomáš Tománek


ODS už se nebojí pádu, naopak přemýšlí, jak vyšplhat zpět mezi hlavní hybatele české politiky.


To je asi stěžejní poselství celostátního kongresu, který v čele strany o víkendu potvrdil akademika Fialu.

OSTRAVA Brněnský politolog Petr Fiala se o místo předsedy ODS na víkendovém kongresu ucházel bez protikandidáta, dostal přes 90 procent hlasů. Takový výsledek znamená, že straníci oceňují úsilí, které vynaložil ke stabilizaci kdysi mocné občanské demokracie. Proti hlasů, které by naznačily, že ne vše jde hladce, bylo minimum.
Fiala si pochvaloval silný mandát, s nímž ze sjezdu odjede. „Pokusím se důvěru strany proměnit ve volební úspěchy,“ řekl.
Narůstající sebevědomí ODS bylo znát nejen na klidném průběhu kongresu, ale i ve vyjádření politiků. Předseda vyhlásil, že chce stranu v budoucnu vrátit tam, kam v minulosti patřila. K volebnímu zisku o hodně přesahujícímu dvacet procent hlasů.
To jsou jiné plány než na předchozím kongresu v Olomouci. Strana postižená sérií skandálů a pádem vlády se tehdy obávala o přežití, její preference klesly až na hranici volitelnosti. Jenže na Hané delegáti do čela dosadili Fialu a ten jejich důvěru zatím nezklamal. Preference se dosud vyšplhaly někam k osmi až deseti procentům.

„Dáme zemi prezidenta“

Svůj nominační projev postavil na kritice vládních regulací, předsedy hnutíANO Andreje Babiše a postoje Evropské unie k migrantům. „Není chyba žen, že jdou samy večer po ulici. Je chyba státu, že jim nedokáže zajistit bezpečnost. Kdo říká opak, ten už opustil západní hodnoty a podlehl ideologii radikálního islámu,“ řekl k nedávným událostem v Kolíně nad Rýnem.
Pustil se i do prezidenta, který se podle něj chová jako předseda vlády. Miloše Zemana označil za „nepřítele“ a vyhlásil, že ODS v příští přímé volbě přijde s dostatečně silným protikandidátem. „Dáme zemi prezidenta, který spojuje společnost a důsledně vykonává funkci hlavy státu,“ řekl Fiala. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka dal v sobotu najevo, že je mu kritika jeho vlády ze strany ODS nepříjemná. Vyrazil do protiútoku. „Pan Fiala mě trošku vyděsil tím, když řekl, že ODS je opět připravena vládnout. Když byla u moci naposledy, skončilo to velkou katastrofou,“ připomněl. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle Sobotky vynakládá značné úsilí, aby „uklidila nepořádek, který tu po vládě ODS a TOP 09 zbyl“.
S ostrou reakcí přišel i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Toho se dotkly Fialovy výpady proti elektronické evidenci tržeb a důraz, který občanští demokraté v projevech kladli na ochranu živnostníků. „ODS si opět zvolila politologa a teoretika, který mluví o živnostnících a podnikatelích a přitom o nich tak maximálně četl v knihách. Jeho projev mě pobavil,“ řekl Babiš. „Program Antibabiš, který zazněl na kongresu ODS z úst předsedy i dalších lídrů tradičních politických stran, mě nepřekvapuje. Ale myslímsi, že na vítězství ve volbách, jak si přeje předseda Fiala, jim to stačit nebude,“ dodal ještě lídr vládního hnutí.

Zahradil propadl

Na kongresu prohrál dosavadní první místopředseda strany Jan Zahradil. Europoslance předstihla pražská radní Alexandra Udženija. V projevu se do něj obul předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který na sněmu vystoupil jako host. Zahradila zkritizoval za některá zahraničněpolitická vyjádření.
To vedlo ke spekulacím, jestli tím šéf „topky“ dosavadnímu prvnímu místopředsedovi uškodil, nebo pomohl. Zahradil nakonec získal jen zhruba polovinu hlasů, než kolik obdržela Udženija. A protože nechtěl být pouze řadovým místopředsedou, z nejužšího vedení vypadl. Málo hlasů získal také senátor Miloš Vystrčil, kterého někteří delegáti považovali za možné překvapení volby prvního místopředsedy. Ve volbě řadových místopředsedů obhájili Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Evžen Tošenovský. Nováčkem týmu místopředsedů je starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová.
Udržet post se nepovedlo Martinu Novotnému, který proslul podáním trestního oznámení na spolustraníka Ivana Langera. Exministra vnitra sice nebylo na kongresu vidět, v zákulisí se ale objevila zmínka, že by Novotného neúspěch mohl souviset s Langerovým skrytým vlivem na delegáty.

Přílohy