Tématům vévodí doprava

21.10.2016

Krajské noviny | Rubrika: Kraj Vysočina | Strana: 15 | autor: Lukáš Zitka


TÉMA

Stabilní pozice ČSSD a jejího hejtmana Jiřího Běhounka je před letošními volbami mírně narušena příchodem hnutí ANO. Současná koalice se může opřít o spolupráci s KSČM, která však nemá žádného zástupce v krajské radě. Pokud by nedopadla jednání o koalici mezi prvními třemi stranami ve volebních průzkumech (ČSSD, ANO a KSČM), nabízí se na Vysočině alternativy.

Spojení s komunisty a současná jednobarevná vláda sociálních demokratů se nezamlouvá krajskému zastupiteli a šéfovi krajské ODS Miloši Vystrčilovi. „Za to, že komunisté už ve druhém volebním období podpořili menšinovou vládu ČSSD, dostali tři uvolněné pozice dvou předsedů výboru a jednoho předsedy komise. Nelíbí se mi ale ten způsob, že někdo dostává politickou podporu za něco. Nepůsobí to podle mě dobře na občany a na vnímání kraje jako celku,“ hodnotil pro Krajské noviny bývalý vysočinský hejtman Miloš Vystrčil. Občanští demokraté balancují v průzkumech volebního potenciálu okolo hodnoty devíti procent, pro případné povolební vyjednávání by tak mohli být zajímavým protějškem. Číslo jedna na kandidátní listině svítí u jména Zdeněk Geist. Zajímá se o výtvarné umění a historii umění. V této oblasti publikoval několik knih, občas přispívá i do regionálních novin.
Jedním z jeho předvolebních témat je zlepšení dopravní situace regionu, ve kterém se nachází přes sedm stovek obcí. „Nyní před volbami zaznívají laciné úvahy o zavedení dopravy zdarma pro vybrané skupiny obyvatel. Nejen že doprava zdarma není a nebude a slevu pro někoho musí zaplatit jiní. Znamenalo by to navíc i další navýšení doplatku za dopravu z krajského rozpočtu, přičemž je vhodné investovat naopak peníze do zavedení integrované dopravy a s výdaji v této oblasti rozpočtu hospodařit uvážlivě,“ řekl Zdeněk Geist.

VÍCE PRO OBCE

Relativně mladé hnutí (vzniklo teprve před minulými regionálními volbami) Starostové pro občany má podle výzkumu agentury SANEP šanci na velmi slušný výsledek. Věští jim zisk až 6,8 %. Podle Karla Janouška je to především kvůli tomu, že lidé na Vysočině jsou naštvaní na současné krajské vedení.
„Už jsme kandidovali v minulých volbách, jelikož jsme ale vznikli teprve dva měsíce před volbami, tak jsme se se 4,5 % do zastupitelstva nedostali. Nyní máme 46 starostů a čtyři místostarosty na kandidátce. Myslím si, že pro lidi, kteří jsou naštvaní na tradiční strany, jsme dobrá volba,“ vyhnul se při rozhovoru s Krajskými novinami odhadu výsledku Karel Janoušek.
U případných jednání má hnutí Starostové pro občany jasno, s kým k jednomu stolu nesedne. „Nedokážeme si představit spolupráci s KSČM. A to nejen z historických důvodů,“ sdělil stručně Krajským novinám předseda hnutí Starostové pro občany Karel Janoušek.
Hlavním cílem, se kterým jde hnutí do voleb, je především zlepšení pozice malých vesnic a měst. Podle něj se původní záměr, kvůli kterému kraje vznikly, nyní ze samospráv vytratil. „Chceme dělat svoji práci především pro občany a pro obce. Než kraje vznikly, tak jsme slýchali, že budou jakýmsi servisem a pomocí hlavně pro malé obce. Což se postupně vytratilo, kraj se o ně vůbec nezajímá. Chceme, aby obce byly rovnocennými partnery při jednání s krajem a aby se nejen jim, ale i městům a městysům dařilo,“ předestřel své plány Krajským novinám Karel Janoušek.
Pomyslná bramborová medaile podle červencového průzkumu společnosti SANEP patří KDU-ČSL. Jejich kandidátem je jihlavský náměstek primátora a bývalý sládek jihlavského pivovaru Jaromír Kalina. Volební potenciál jeho strany na Vysočině činí necelých 13 procent. Pro lidovce je jednou z hlavních priorit letošních voleb třeba stavba kamenného hospice.

Přílohy