TOP 09 nabídne do Senátu kamarádku kambodžského krále

15.07.2014

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (ada, nig)


První sílu společných kandidátek TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí prověří ještě před říjnovými senátními volbami doplňovací volba v Praze 10, kde se uvolnil mandát po Jaromíru Štětinovi, který se letos stal poslancem Evropského parlamentu.

Uskupení vsadilo na atraktivní jméno, když přišlo s Renatou Sabongui, profesorkou tance a dobrou známou současného kambodžského krále Norodoma Sihamoniho, která prý učila tanci i dceru bývalého amerického prezidenta Chelsea Clintonovou. Sihamoni v Praze v 60. letech studoval tanec.
Sabongui bude soupeřit s přednostkou Ústavu klinické a experimentální stomatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Janou Duškovou, která kandiduje za Babišovo ANO. Obě se utkají o místo mj. s advokátem Oldřichem Choděrou (za ODS).
V následujících podzimních senátních volbách, kde bude ve hře 27 křesel, bude tento tandem ve výhodné pozici. Protože v posledních volbách před šesti lety ještě TOP 09 ani neexistovala, nebude v říjnu obhajovat žádný mandát, a tak může jen posílit. Nyní má strana spolu se starosty čtyři senátory, kteří byli zvoleni v letech 2010 a 2012 mají tak před sebou ještě čtyři a dva roky ve funkci.
Podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska sázejí na zajímavé osobnosti. „Jsou to významné osobnosti, které se do povědomí veřejnosti zapsaly svým dosavadním životem,“ řekl Právu s tím, že strana má zájem maximálně uspět. Kolik křesel mají šanci získat, ale tipovat nechtěl. „Záleží na inteligenci voličů,“ podotkl.
V hlavním městě, kde TOP 09 byla první stranou, jejíž kandidáti dokázali porazit tehdy suverénní občanské demokraty, nabídnou voličům ústavního právníka z Univerzity Karlovy Vladimíra Balaše, kterého prosadili v Praze 1 Starostové a nezávislí. V Praze 9 pak vsadili na stomatologa Martina Maška.
Mezi kandidáty na senátorská křesla jsou i bývalí poslanci Jiří Oliva, který byl necelý rok i místopředsedou Sněmovny, vysokoškolský profesor Václav Cempírek a strakonický dětský lékař Martin Gregora.

Dohoda s ODS: tři za tři

Za TOP 09 a STAN bude kandidovat v Pelhřimově advokát a písničkář Ivo Jahelka, který se postaví současnému soc. dem. předsedovi horní komory Milanu Štěchovi či svému kolegovi z advokacie Josefu Doubkovi, který kandiduje za ODS. Ve Frýdku-Místku získala TOP 09 předsedu Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka. Na Trutnovsku náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše.
TOP 09 a STAN nebudou obsazovat všech 27 obvodů. Dohodli se s ODS, že podpoří jejich kandidáty v Uherském Hradišti, Olomouci a v Lounech. Starosta Vlčnova Jan Pijáček, ředitel uničovského Městského kulturního zařízení Radek Vincour a středoškolský inspektor Luděk Štíbr by tak mohli počítat s podporou voličů TOP 09.
Výměnou pak TOP 09 a STAN očekávají, že získají hlasy voličů ODS jejich kandidáti v Rychnově nad Kněžnou, ve Vyškově a v Přerově. Na Rychnovsku kandiduje právě Cempírek. Soupeřem mu tu bude mj. i současný předseda senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (ČSSD).
Jak řekl Právu místopředseda ODS Miloš Vystrčil, měli by předsedové obou stran podepsat písemnou dohodu o vzájemné podpoře kandidátů v obvodech, kde si přepustili místa.
„Zatím jde jen o návrh, byť nepředpokládám, že by se na něm mělo něco změnit.“ uvedl.

***

Kolik křesel získáme, záleží na inteligenci voličů Miroslav Kalousek

Přílohy