Třebíčsko je připravené na pátý jaderný blok

27.05.2014

Třebíčský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Kamil Černý


Budoucnost Jaderné elektrárny Dukovany je důležitá pro budoucnost celého Třebíčska, shodli se účastníci páteční konference v Senátu

Třebíčsko, Praha – Tolik hlasů hovořících pro zachování jaderné energetiky na Třebíčsku do té doby pravděpodobně nikde nezaznělo. Do hlavního jednacího sálu Senátu v Praze se v pátek sjeli zástupci samospráv, aby před politiky obhajovali další rozvoj elektrárny Dukovany a zároveň upozornili na to, co pro Třebíčsko zachování jádra znamená.
Ze zákonodárců se však jednání zúčastnil pouze jihlavský senátor Miloš Vystrčil, předseda senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis, předseda horní parlamentní komory Milan Štěch, poslanec a starosta Studence Josef Zahradníček a poslanec a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. „Může se to zdát zvláštní, že jich tam příliš nebylo, je to ale běžné. Důležité je, že se taková konference uskutečnila,“ upozornil předseda Energetického Třebíčska, které sdružuje obce a podnikatele, Vítězslav Jonáš. Kromě něj na čtyřhodinovém semináři vystoupil předseda Energoregionu 2020 Vladimír Měrka, který hovořil hlasem 126 členských obcí. Šest z nich zastupoval místopředseda Ekoregionu 5 Vladimír Černý. Všichni nevyjímaje požadovali po státu jasné slovo, zda dukovanskou elektrárnu podpoří či nikoli. Předpokládá se totiž, že jaderný komplex bude fungovat do roku 2035. Další budoucnost je závislá na rozhodnutí vlády, zda bude ochotna postavit nový pátý blok.
Upozornění pro nejvyšší ústavní činitele podpořil předseda podvýboru pro energetiku Jiří Bis. „Seminář potvrdil připravenost regionu na rozvoj Dukovan a vláda by měla urychleně přijmout zásadní rozhodnutí o její budoucnosti,“ řekl.
S problematikou by se měli nyní seznámit další zákonodárci a také vláda. Ta by měla energetickou koncepci předložit do konce roku. Podpořit rozvoj Dukovan má i další konference ve Valči, která se uskuteční 12. června.

Přílohy