Třetím lídrem bude Heřman, ostatní jména tají

08.02.2012

Havlíčkobrodský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (řra)


Vysočina – Osm měsíců před volbami do krajského zastupitelstva zůstává jediným známým soupeřem hejtmana Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD) lidovec Vít Kaňkovský. KDU­ČSL schvalovala kandidátku na počátku loňského prosince. Nově se objevuje jméno třebíčského starosty Pavla Heřmana jako pravděpodobného lídra, kterého vyšle do podzimních voleb koalice TOP09 a STAN. Ostatní strany a sdružení se sestavováním seznamů kandidátů právě začínají.

TOP 09 a STAN je po KDUČSL v hledání osobností nejdál. „Kandidátku zveřejníme do konce února, nebo v první polovině března,“ uvedl předseda TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek. Proto s jednoznačným potvrzením Heřmanovy kandidatury nechce spěchat.

Pavel Heřman není v bojích o hejtmanství žádným nováčkem, před čtyřmi lety vedl bez úspěchu kandidátku Dohody pro Vysočinu. Nově zformovaná strana TOP 09 a STAN hledala osobnosti i na dalších kandidátkách z roku 2008, Blažek ale odmítá označovat tyto lidi za politické turisty.

„Brodský radní Libor Honzárek i jihlavský lékař a zastupitel Miroslav Havlík se stali členy TOP 09,“ zdůraznil Blažek. Na předních místech kandidátky by se měli objevit i bývalý lidovec Ladislav Bárta (stejně jako Blažek) či starostové Roman Fabeš a Ivan Pfaur (obadří ve SNKED).

Z ostatních stran zatím nechtějí o jménech lídrů hovořit. Téměř jisté je, že ČSSD povede zmíněný Jiří Běhounek, přestože stranická krajská konference bude až 14 .dubna. „Úplně jisté není naopak to, že už nebudou kandidovat Zdeněk Ryšavý nebo Josef Matějek, jak se v poslední době kdesi objevilo,“ poznamenal tajemník ČSSD David Kašpar. Do konce března zveřejní jména ODS. Bývalý lídr a nyní isenátor Miloš Vystrčil sice na kandidátku opět míří, ale lídrem být tentokrát nechce. „Rád bych pomohl některému z mladších kolegů,“ prohlásil Vystrčil, který nyní upřednostňuje práci v Senátu. V březnu představí své kandidáty také KSČM a Věci veřejné, které už v polovině února zveřejní jména tří adeptů na lídra.

Do krajských voleb se dále chystají SNK Evropští demokraté v čele s dolnocerekevským starostou Zdeňkem Jirsou, Strana zelených, Strana práv občanů Zemanovci a Suverenita Blok Jany Bobošíkové.

Přílohy