Třicáté Prázdniny v Telči už běží týden naplno

03.08.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Telč a okolí | Strana: 16 | autor: Jiří Varhaník


Potřicáté začal hudební festival Prázdniny v Telči. Jeho program potrvá až do 12. srpna.

„Folkovky“ v Telči, které během let nabraly podobu a rozměr multižánrového festivalu, začaly minulý pátek večerem, který tematicky vyšel z blížícího se data údajného konce světa. Zámkem se pohybovaly vesmírné bytosti v maskách, ale už také první muzikanti.

Mezi nimi letos nechyběli ani lidé z radnice – dvanáctistrunnou kytaru vzal totiž v novém sále zámecké konírny do ruky i starosta Roman Fabeš, aby spolu s místostarostkou Hanou Müllerovou, vedoucí kulturního odboru města Věrou Peichlovou či kastelánem zámku Bohumilem Norkem společně zapěli píseň napsanou k třicátému výročí festivalu. Odměnil je velký potlesk plného sálu.

Festivalu letos zatím přeje i počasí. Centrum města ožívá denně návštěvníky i hudebníky, hraje se nejen na pódiích, ale i v podloubích, v parku nebo na molu Štěpnického rybníka.

Ve vyzdobené zahradě zámku pokračuje v arkádách ještě do 5. srpna také atraktivní výstava fuchsií.

Na nádvoří hrají dnes večer ASPM a Jarret, v sobotu Sliotar, Street Wings a Epy de Mye a v neděli Marien a Žalman. Pondělní večer má být věnován bluegrassu a v úterý zahraje vedle Markéty Irglové očekávaný zahraniční host - romantický irský pianista a písničkář Duke Special.

Na letošní hudební festival navíc už od 9. srpna naváže týdenní divadelní dění na náměstí kolem stanu Obludária Divadla bratří Formanů (detaily o něm dnes v JL v rubrice Kultura). Tam se také v sobotu 11. srpna odehraje pozdně večerní premiéra nového hudebního a tanečního projektu Orchestrijón Petra Píši z Třeště.

Tři desítky let trvání festivalu okomentoval v jeho úvodu také někdejší starosta Telče a hejtman Vysočiny a současný senátor Miloš Vystrčil. Nesmrtelnost popřál způsobu myšlení, práce a zábavy, způsobu vnímání a chování ke svému okolí, jaký Prázdniny v Telči vyznávají a přinášejí. Festivalu doslova přál, aby byl pro lidi zejména v dobách těžkých a komplikovaných jako silný a nesmrtelný drak.

Přílohy