Trvalá šikana a špiclování, řádil v televizi ódéesák proti registru smluv

20.05.2014

parlamentnilisty.cz | Rubrika: Monitor | Strana: 0 | Autor: mp


Registr smluv bude zřejmě uveden v život a mezi politiky to budí velké vášně. Úřady budou nuceny zveřejňovat celou řadu smluv, ale zdaleka ne všechny. O to, zda je registr smluv vhodným nástrojem, se v úterních Událostech, komentářích České televize přeli dlouhodobý zastánce registru poslanec Jan Farský (STAN) a senátor Miloš Vystrčil (ODS). Přišla řeč i na to, proč by malé obce měly dostat dva roky odklad. Své řekl i starosta malé obce Vír Ladislav Stalmach (nezáv.), který na Farském nenechal nit suchou.

Farský v úvodu prozradil, že se zákon o registru smluv snaží prosadit od roku 2012 a pokud by nedošlo k rozpuštění poslanecké sněmovny v roce 2013, zákon už by mohl být přijat. Malé obce dostanou odklad dva roky, ale jde jen o obce s počtem obyvatel přibližně do 6500 obyvatel. A přes tyto peníze “teče“ minimální množství veřejných peněz.

“Zákon je velmi náročný pro malé obce a skoro bych řekl zbytečný,“ kontroval Vystrčil. Odsoudil i návrhy výjimek, které zákon obsahuje. Jakékoli výjimky prý totiž svědčí o tom, že zákon nebyl úplně dobře připraven, resp. se zdá být zbytečně komplikovaný. Zvláště u obcí do tisíce obyvatel. Farský k tomu však dodal, se počítá se zveřejňováním smluv a faktur od padesáti tisíc korun za rok, což může být asi 20 až 30 smluv za rok. Vystrčil však reagoval poněkud roztrpčeně, že onen finanční limit není stanoven na padesát tisíc, je pouze řečeno, že ho bude stanovovat vláda. “A vlády jsme tady měli různé,“ poznamenal Vystrčil.

Farský podotkl, že se sice mluví o malých obcích, ale zákon dopadne na ministerstva, dopadne na Lesy ČR a další firmy, což bude jistě přínosné.

Proč si neposvítit na TOP 09?

Starosta obce Vír Ladislav Stalmach ve studiu popsal, jak bude zákon ničit v praxi menší obce. My především tvrdíme, že už dnes jsou všechny smlouvy veřejné. V té malé obci občan má možnost dojít na zastupitelstvo a je v kontaktu se starostou. A pokud starosta nekomunikuje, může občan využít zákona o svobodném přístupu k informacím,“ upozornil starosta. "Zákon o registru smluv je také sté nic, které umořilo vola,“ pokračoval. Veřejná správa je podle jeho názoru tak zahlcena, že tato povinnost se mu zdá být už nad míru. Pokud by stát na jedné straně některé povinnosti ubral, možná by o registru smluv bylo možné uvažovat. Velmi se mu také nelíbí, že zákon nehovoří o větší kontrole financování politických stran, zatímco tlačí na obce. TOP 09 a Starostové přitom ze státního rozpočtu dostali desítky milionů korun. Proč si na ně tedy neposvítit, ptal se starosta. Farský však vyjádřil ochotu ve druhém čtení případný návrh ohledně poltických stran podpořit.

“Občané mají právo na to, aby s veřejnými prostředky bylo nakládáno veřejně,“ je bytostně přesvědčen Farský. Starostům ale nabízí, že pomůže s odstraněním jiných povinností, pokud se mu sejdou příslušné návrhy od starostů.

Vystrčil ale s těmito argumenty nesouhlasil a zdůrazňoval, že starosty čeká sankce, pokud udělají chyby při zveřejňování smluv. "My dneska děláme to, že té zastupitelské demokracii nevěříme a proto vás budeme špiclovat průběžně,“ rozpálil se ve studiu České televize Vystrčil.

Přílohy