Turné vedení ODS: Slibuji vám, chápu, vnímám, zařídím...

02.03.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Radek Laudin


Po Vysočině včera jezdily špičky občanských demokratů v čele s premiérem Nečasem. Přijeli ministr, předsedkyně Poslanecké sněmovny, náměstci ministrů, všichni výhradně z ODS. A navštívili pouze města, která řídí starostové ODS.

Měli jste zrovna včera chuť říct něco od plic českému premiérovi či jinému čelnému politikovi z ODS? Základní předpoklad byl, abyste žili v městě na Vysočině řízeném starostou ODS. Pokud u vás sedí na radnici starosta v jiném stranickém tričku, měli jste smůlu. Taková města a vesnice včera lídři občanských demokratů pouze míjeli či jimi projížděli.

V Jemnici se včera nedočkali

Vládní návštěvu měli mít včera i v Jemnici, kde je starostou Miloslav Nevěčný (ODS). „Měl k nám zavítat ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Nakonec nám vedení ODS ve čtvrtek večer oznámilo, že se jeho cesta do Jemnice ruší, že je změna programu,“ konstatoval Nevěčný. Premiér Nečas se včera dopoledne sešel s podnikateli v Jihlavě, pak přijela jeho kolona černých limuzín k hlavnímu vchodu domova pro seniory Stříbrné terasy.
Ministerský předseda dorazil o chvilku dříve, a tak musel na vrátnici počkat na oficiální přivítání. Do skupiny občanských demokratů v tu chvíli vešel jediný lidovec, bývalý krajský radní pro sociální oblast Jiří Vondráček.
Premiéra přivítal jako ředitel domova seniorů a ujal se role jeho průvodce. Vondráček pak Nečase dovedl do společenské místnosti, kde místní obyvatelé trávili čas ručními pracemi.
Penzisté se mohli premiéra ptát, diskuse se však příliš nerozproudila. S klienty spíše neformálně besedovali šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová či senátor ODS Miloš Vystrčil.
Nečas věnoval pozornost hlavně řediteli Vondráčkovi. Zajímala ho finanční stránka fungování Stříbrných teras. Poté se premiér přesunul na debatu se zástupci neziskových organizací. Čelil jejich otázkám a kritizoval ministerstvo práce a sociálních věcí, kde je prý pod vedením konkurenční TOP 09 horší situace než v době, kdy seděl v čele tohoto resortu on sám. Zástupcům neziskových organizací poděkoval a slíbil, že řadu jejich podnětů chápe a bude se jimi zabývat.
Největší slib dali představitelé ODS ústy ministra dopravy včera v Brodě, kde slíbili obchvat. „Když na to dá miliardu a stovky milionů k tomu... No, chci to vidět,“ komentoval slib hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).
Ryzí stranickost včerejších vládních cest po Vysočině potvrdil fakt, že s hejtmanem kraje se nikdo z vládních politiků sejít nechtěl.
Miroslava Němcová se ještě v Meziříčí sešla s tamním starostou a s jeho kolegy z Bíteše a Křižanova. „Probírali jsme potíže obcí, které leží na silnici II/602, po které objíždějí náklaďáky mýtné brány na D1. Paní Němcová slíbila, že se přimluví, aby byla vstřícná jednání o tomto palčivém problému s příslušnými úředníky ministerstva dopravy,“ řekl starosta Meziříčí Radovan Necid (ODS).

„Probírali jsme potíže obcí, které leží na silnici II/602. Paní Němcová slíbila, že se přimluví.“ Radovan Necid (ODS) starosta Velkého Meziříčí

Přílohy