Tvoří se blok proti Vystrčilovi. Spojuje zelené a TOP 09

02.12.2015

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 16 | autor: Radek Laudin


V čele jihlavské radnice budou možná příští rok velké změny. Primátor Rudolf Chloupek chce být totiž senátorem. Navíc kolem náměstka primátora a pořadatele velkých kulturních akcí Milana Koláře vzniká nové sdružení stran. Jeho cílem jsou též senátní volby na Jihlavsku v příštím roce.


redaktor MF DNES JIHLAVA, TELČ Senátor Miloš Vystrčil (ODS) a náměstek jihlavského primátora Milan Kolář (Forum) jsou od mládí přátelé, znají se dobře čtyřicet let. První v Telči žije, druhý tam vždy v létě pořádá velký hudební festival.
Jejich dobré vztahy brzy prověří senátní volby v příštím roce.
Vystrčil bude obhajovat místo ve Valdštejnském paláci, kde senátoři sídlí. Jenže to bude muset nejdříve porazit Koláře – kromě jiných.
Náměstek primátora už na jaře dostal nabídku od TOP 09, aby senátní volby zkusil. Jako politika-nestraníka ho výzva zaskočila. Vzal si čas na rozmyšlenou a radil se s přáteli. Dokonce i s Vystrčilem. Pak nabídku odmítl. „Mnohem více zaskočen jsem byl, když mě se stejnou nabídkou oslovila Strana zelených s tím, že jsou domluveni s topkou a že bych byl jejich společným nadstranickým kandidátem. Dokonce jednají s dalšími menšími politickými subjekty o podpoře. To už by mi přišlo mé odmítnutí jako hodně opovrženíhodná nabubřelost,“ popsal Kolář.
Jeho slova potvrdil Jiří Vohralík, šéf TOP 09 na Jihlavsku. Jednání o podpoře Koláře se podle něj vedou i s dalšími zavedenými stranami i nezávislými sdruženími. „Chceme mít kandidáta s širší podporou, neklademe limity,“ uvedl Vohralík.
Případné zvolení Koláře by zamíchalo s vedením magistrátu, protože ten by nechtěl mít obě funkce najednou. Kolář považuje Vystrčila za velmi dobrého senátora. Na téma voleb prý už spolu vypili nejednu kávu. „Já to beru jako výzvu,“ dodal Kolář.
Vystrčil věří, že přátelství s Kolářem přečká i volby. „Kandidovat je Milanovo rozhodnutí, o kterém vím, ale nemyslím, že bych mu do něj měl mluvit,“ uvedl.
ČSSD se nehodlá k bloku kolem Koláře připojit. „Naším kandidátem je primátor Rudolf Chloupek,“ uvedl Martin Hyský, šéf strany na Jihlavsku. Chloupek by v případě senátního úspěchu zřejmě zůstal zároveň i v čele města. V roce 2018 už ale nechce obhajovat primátorský post. „Moje kandidatura do Senátu ještě musí projít schvalováním,“ podotkl. Mezi komunisty má zatím největší šance stát se kandidátkou právnička Helena Vrzalová, vedoucí správního odboru radnice v Třešti. Má již nominace ze dvou měst, mimo jiné z Brtnice.
Hnutí ANO a lidovci zatím žádné jméno nepotvrdili. „Konečné rozhodnutí padne v lednu,“ popsal Jiří Pokorný za ANO. „Kandidáty hledáme mezi členy i nestraníky v celém senátním obvodu,“ sdělil Petr Piáček, šéf lidovců na Jihlavsku.

***

Fakta Předchozí volby do Senátu na Jihlavsku

Rok 2010
Miloš Vystrčil (ODS) 13 805 hlasů 59,37 % Vratislav Výborný (ČSSD) 9 446 hlasů 40,62 %

Rok 2004
Václav Jehlička (KDU-ČSL) 9 741 hlasů 66,34 % Erich Janderka (ODS) 4 942 hlasů 33,65 %

Rok 1998
Václav Jehlička (Čtyřkoalice) 10 569 hlasů 68,03 % Ivan Činčera (ODS) 4 966 hlasů 31,97 %

Rok 1996
Václav Jehlička (ODA) 15 703 hlasů 70,49 % Josef Ježek (ODS) 6 574 hlasů 29,51 %

Poznámka: Jde vždy o výsledek rozhodujícího druhého kola senátních voleb. Zdroj: Volby.cz

Přílohy