Uctění památky Františky Plamínkové

30.06.2022

ČT 24 | 12:00| Pořad: Zprávy ve 12


Izabela NIEPŘEJOVÁ, moderátorka
--------------------
Před 80 lety nacisté zavraždili političku Františku Plamínkovou. Veřejně totiž odmítla odsoudit atentát na Reinharda Heydricha a zároveň patřila mezi podporovatele československé exilové vlády. Památku senátorky Národního shromáždění připomněla pietní akce ve Valdštejnském paláci.

Ondřej TOPINKA, redaktor
--------------------
Pamětní deska připomínající Františku Plamínkovou je tady v českém Senátu vystavena od roku 2008. Bylo to právě tady, kde si její osud a památku připomněli i dnes předseda horní komory Miloš Vystrčil, místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer a senátor Marek Hilšer. Ti všichni tady zmínili jednak její nasazení, její přesvědčení i ty hodnoty, které zastávala, ať už je to boj za ženská práva nebo boj obecně za český národ, který se jí v konečném důsledku stal osudným, protože právě před 80 lety byla popravena nacistickým režimem poté, co v období heydrichiády odmítla odsoudit atentát na zastupujícího říšského protektora. Jen v krátkosti připomenu, že nacisté společně s Františkou Plamínkovou 30. června 1942 zavraždili také pplk. Josefa Mašína a podnikatele Jana Sigmunda.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------

Františka Plamínková napsala kritický dopis Adolfu Hitlerovi v roce 1938, kde kritizovala postoj Hitlera k české vládě, k Edvardu Benešovi, a poté, co byla vyzývána k tomu, aby se omluvila nebo aby odvolala svoji kritiku nacismu a toho, co tady dělá Heydrich, tak ona to odmítla. To znamená, byl to člověk, pro kterého svoboda a láska k vlasti znamenaly více než vlastní život.

 

Odkaz na článek.

Přílohy