Uctění památky obětí komunismu

27.06.2022

ČT24 | Pořad: Studio ČT24


Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Lidé si dnes dopoledne u pomníku obětem komunismu v Praze připomněli sedmdesáté druhé výročí justiční vraždy političky a právničky Milady Horákové. Tu společně s dalšími třemi lidmi ve vykonstruovaném procesu odsoudil k smrti komunistický režim. Předsedové obou komor Parlamentu při pietním aktu zdůraznili důležitost nepolevovat v morálních postojích.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Komunismus stejně jako jiné totalitní ideologie staví na násilí, považuje ho za zcela legitimní. A je to jeden z prostředků, jakými dosahuje cílů, které jeho představitelé mají. To bychom měli mít na paměti, protože častokrát bývá ignorováno nebo některými trošku bagatelizováno. Já se totiž myslím, že mnozí ani netuší, že právě i v těch samotných základech komunismu se o násilí mluví jako o zcela legitimním prostředku a proto mají mnohdy pocit, že se jedná jenom o zcela neškodnou ideologii, která má přinést pro mnohé vlastně výhody. Takže tohle bych odkázala všem, aby si uvědomili, že násilí je součástí totalitních režimů a vždycky se projeví a může se projevit i na nich samotných, protože jim bere jejich svobody, jejich lidská práva a jejich možnosti, které my dnes považujeme za samozřejmé, protože tu svobodu a demokracii máme.

Hana MARTINCOVÁ, redaktorka
--------------------
Jak si česká společnost, politická reprezentace vedou právě z perspektivy toho, co nám tu zbylo po Miladě Horákové z perspektivy toho jejího odkazu.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že důležité uvědomit si, že je to přes 30 let, kdy tady máme my sami na starosti svoji svobodu a demokracii, že oni musíme sami pečovat a jak tady i v mnoha projevech zaznělo, vždy jsme krůček k tomu, abychom o ni přišli. Takže je teď na nás, abychom si nejenom připomínali to, co pro nás udělali předci, ale abychom v jejich odkazu pokračovali, opečovávali svobodu, abychom nepodlehli svodům některých lákavých myšlenek právě těch totalitních režimů.

Hana MARTINCOVÁ, redaktorka
--------------------
Vy jste pokládali věnce k památníku všem obětem komunismu, který vlastně vytvořil Olbram Zoubek. Vy jste právě ten památník zmiňovala i ve své řeči, jak vy tu symboliku vnímáte.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Jak je vidět na tom památníku, tak některé sochy jsou prakticky jenom torzem. A přesně to zůstává z lidí, pokud se jich dotkne totalita, pokud diktatura na nich vykoná svoji představu o právu, právu v uvozovkách, protože tehdy se samozřejmě jednalo z dnešního pohledu spíše o bezpráví, vytrhává duši, vytrhává často i srdce a mnozí takoví, kteří je právě bez srdce konali, tak byli poslušní té ideologii a mstili se a vykonávali to bezpráví z dnešního pohledu na celé řadě lidí na svých spoluobčanech. Není to tak, že bychom my Češi mohli ukázat prstem na někoho zvenčí, mohli jsme si za to mnohdy právě sami a bylo to naši spoluobčané, kteří těm svodům lákavým, častokrát možná podlehli, a to je také důležité mít na paměti, že to nemusí být někdy jenom cizí režim nebo cizí totalitní. Moc, která nás snaží uchvátit, ale že jsme někdy sami sobě vlkem, jak se říká.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Tím prvním odkazem je, že bychom se měli uvědomit, že je potřeba nezapomínat na oběti komunismu a veškerých totalit a na politické vězně a tím druhým je ten vzkaz do budoucnosti. Ten vzkaz do budoucnosti je jasný. Že nesmíme nikdy připustit to, co zažila Milada Horáková a její kolegové. Tzn. nesmíme připustit, aby se vrátila totalita a pokud tomu tak má být, tak je potřeba dívat se jinam a všechny projevy xenofobie, všechny projevy totality, všechny projevy komunistických a jiných ideologie je potřeba označovat a potlačovat, a to je ten vzkaz do té současnosti a budoucnosti.


Hana MARTINCOVÁ, redaktorka
--------------------
Jak si z této perspektivy vede současná česká politická reprezentace?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Myslím si, že zejména na obyvatelstvo České republiky v té současné době můžeme být hrdí, protože skutečně jsme schopni se podívat k tomu, co nás čeká do tváře, ale s tou postupující dobou je právě ta tendence dívat se jinam tzn. nedívat se na to, co nás čeká, nepřipouštět si možné problémy, kterým je potřeba se postavit, zesilující. A ta výzva je, že to nesmíme udělat, protože pokud si nepřipustíme některé problémy, pokud si neuvědomíme, že je třeba pořád o tu svobodu a demokracii pečovat, tak se také může stát, že jí v nějakém okamžiku oslabíme nebo dokonce ztratíme. Proto je potřeba nedívat se jinam a brát vážně to, co říkala Jana Kánská, což je dcera Milady Horákové, že vlastně někteří za to, že byli v nějakém okamžiku schopní se nedívat jinam a nesmířit se se zlem, zaplatili svým životem. A pokud se to nemá opakovat, tak my nesmíme opakovat tu chybu, že vlastně některé věci budeme bagatelizovat a nebudeme si všímat.


Hana MARTINCOVÁ, redaktorka
--------------------
Pojďme být konkrétní, vy jste říkal, nedívat se jinam, znamená nepřihlížet například válku na Ukrajině, nepřehlížet lidi, kteří právě z Ukrajiny prchají například právě do České republiky. Co budou tedy ty hlavní výzvy, které v tomto ohledu to klade na nás na Čechy do budoucna, například pro letošní podzim.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To, co jsem říkal, nebudu opakovat. Ale nedívat se jinam znamená také, že si třeba budeme všímat toho, jestli někdo nechcete té těžké doby, kterou prožíváme, ta doba je složitá, využívat pro své zájmy, pro svůj populismus, pro svoji volební kampaň a podobně, protože i to je nedívat se jinam. Tzn. pojmenovávat v dnešní době, v tom našem běžném životě ty, kteří skutečně chtějí nalézt řešení, toho, abychom obstáli, abychom si uvědomili, že ta složitá doba přináší některé problémy a naopak potlačit ty, kteří na tom chtějí jenom vydělat a získat lacině popularitu nebo nějakým způsobem se dostat k moci, aniž by vlastně přinášeli konkrétní řešení a jenom vydělávají na tom, že něco kritizují a třeba argumentují věcmi, které nejsou reálné nebo nejsou realizovatelné, protože my nemůžeme řešit současné problémy, například jenom tím, že si pořád budeme půjčila další a další peníze.

 

Odkaz na videozáznam - začátek rozhovoru s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem v 17:35 min.

Přílohy