Úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery

21.01.2020

ČT 24 | 7:00 | Pořad: Zprávy


moderátor
--------------------
Lidé vzpomínají na zesnulého předsedu Senátu, Jaroslava Kuberu. Soustrast můžou vyjádřit zápisem do kondolenční knihy v horní komoře parlamentu. Pietní místo vzniklo i před teplickým Magistrátem, v jehož čele stál 24 let. Dalším postupem se bude zabývat na mimořádném jednání organizační výbor Senátu. Řešit má mimo jiné datum volby nového předsedy horní komory.

reportérka
--------------------
Kdo po Jaroslavu Kuberovi obsadí místo druhého nejvyššího ústavního činitele by mohlo být jasné v první polovině února. Předpokládá to první místopředseda horní komory Jiří Růžička. Obává se, že by kluby do řádné schůze, která se uskuteční příští týden, nestihly navrhnout své kandidáty.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu /nestr. za STAN/
--------------------
Potřebuji nějakou dobu na to, abych se domluvil, aby to nebylo unáhlené, aby to bylo, řekněme, pro Senát vlastně i pro tuhle zemi co nejlepší a na to nějaký čas chce.

Václav LÁSKA, předseda senátorského klubu /SEN 21/
--------------------
Měl by se třeba, by bylo nejlepší pověřit vedením Senátu prvního místopředsedu a odložit volby předsedy Senátu až na říjen, kdy stejně ty volby budou. Ale upřímně nevím, jestli si můžeme dovolit existovat 8 měsíců bez druhého nejvyššího ústavního činitele.

reportérka
--------------------
O přesném datu volby budou jednat členové organizačního výboru horní komory, kterému bude předseda Jiří Růžička. Právě ten dočasně Senát vede z pozice prvního místopředsedy. Kandidaturu na předsedu nevyloučil.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu /nestr. za STAN/
--------------------
Po roce místopředsedování jsem pochopil mnohé věci. Poznám mnohé lidi, ujasnil si některé věci a dneska bych se toho nebál.

reportérka
--------------------
Jaroslav Kubera patřil mezi významné postavy české politiky. Členem horní komory byl od roku 2000. V jejím čele pak stál od listopadu 2018. Zpráva o jeho náhlém úmrtí se objevila včera krátce po poledni.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/
--------------------
Měli jsme přátelský vztah a on takový byl z povahy, on byl spojovač, on nebyl rozdělovač, on o tom nejenom mluvil, on tak žil, já myslím, že já vlastně osobně neznám, že by měl někoho, kdo by ho neměl rád.

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/
--------------------
Byl významnou výraznou osobností, byl to člověk, který uměl velmi vážné věci někdy podat i s tím přídavkem toho humoru, tím tu situaci, tu atmosféru, uvolnil.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
Když něco řekl, tak to tak myslel, ale nikdo o tom nepochyboval proto, protože to tak myslel a byla to pravda, no. A já jsem vděčný, že jsem s ním mohl spolupracovat.

reportérka
--------------------
Nad úmrtím Jaroslava Kubery vyjádřil lítost i prezident Miloš Zeman. Uvedl, že ho považoval za svého přítele, i když se někdy lišili v názorech. Prezident má teď 90 dnů na to, aby vyhlásil doplňovací volby do senátu v Teplicích.

Přílohy