Usilovat opět o post předsedy Senátu? Záleží na výsledku voleb, říká Miloš Vystrčil

09.10.2020

budejcka.drbna.cz | 6.55 | Rubrika: Zprávy | Autor: Michael Daněk


Česko čeká v pátek a v sobotu finále senátních voleb. Lidé v něm rozhodnou o tom, jak silná bude opoziční většina v horní komoře. Svými hlasy předurčí také to, jestli předsedou horní komory zůstane zástupce ODS, nebo bude vystřídán zástupcem Starostů. V krátkém rozhovoru před druhým kolem senátní volby vyzpovídala redakce současného předsedu Miloše Vystrčila (ODS).

* Jak hodnotíte celorepublikové výsledky ODS v senátních volbách?
Myslím, že čas na výsledné hodnocení nastane až po skončení druhého kola senátních voleb. V tuto chvíli je faktem, že do druhého kola postoupilo celkem 17 kandidátů, které buď ODS navrhovala nebo koaličně či jinak podporovala.

* Budete opět usilovat o post předsedy Senátu?
Záleží na výsledcích druhého kola senátních voleb a mé následné případné podpoře.

* V uplynulých volbách výrazně oslabil levice. Jak si vysvětlujete takový propad?
To je otázka pro lídry levicových stran, já se raději soustředím na spolupráci na pravici, která nám přinesla úspěch v krajských volbách a  doufám, že bude úspěšná i ve druhém kole senátních voleb, kde půjde o hodně.

* Jak jde skloubit pozici krajského zastupitele a senátora?
Schůze krajského zastupitelstva se koná v průměru jednou za dva měsíce. Pokud je senátor řadovým (neuvolněným) krajským zastupitelem, považuji to za výhodu, neboť má přímý přístup k informacím na úrovni krajských a často i obecních samospráv. Tyto informace jsou pro senátora a posuzování mnoha zákonů velmi důležité. Senátor také tím pádem neztrácí kontakt s krajskou a komunální realitou.

* Jaké dozvuky má v těchto dnech Vaše cesta na Taiwan? Rýsují se nějaké další obchodní spolupráce?
Nyní se především snažíme zúročit příležitosti, které Taiwan zejména v oblasti obchodní, hospodářské, vědecké, výzkumné a v oblasti inovací nabídl.

Například nyní se konkrétně snažíme úspěšně zajistit realizaci procesu darování, přepravy a zprovoznění pěti linek na výrobu roušek z Taiwanu do Česka.

* Jaký je nyní postoj státu k posunutí dalších možností česko-taiwanské spolupráce?
Na hodnocení je zatím brzy. Společně s dalšími členy výpravy na Taiwan se nám ale, myslím, podařilo ukázat směr, kterým by se mohla spolupráce ubírat.

* Koncem září jste nebyl pozván na setkání ústavních činitelů na Pražském hradě. Mluvil jste od té doby s Milošem Zemanem?
Nemluvil.

 

https://budejcka.drbna.cz/zpravy/politika/28848-usilovat-opet-o-post-predsedy-senatu-zalezi-na-vysledku-voleb-rika-milos-vystrcil.html

Přílohy