Ústavní činitelé v Lánech: Kontakt s Tchaj-wanem chceme

29.09.2020

novinky.cz | 19:07 | Autor: Jan Menšík

 


Nejvyšší čeští ústavní činitelé, kteří se v úterý sešli na zámku v Lánech, se shodli na tom, že cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan nebyla zásahem do diplomatických vztahů s Čínou. Samotného Vystrčila ale prezident Miloš Zeman na schůzku nepozval jako trest za jeho pobyt na Tchaj-wanu, který dříve velmi kritizoval.

Aktéři setkání zároveň uvedli, že součástí české politiky jedné Číny je i zájem o prohloubení přínosu ekonomických či kulturních vztahů s Tchaj-wanem, což nepovažují za změnu v politice vůči Pekingu.

Schůzky se kromě Zemana zúčastnili premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Rozvoj vztahů s Čínou v souladu s prohlášením o strategickém partnerství z roku 2016 a na základě vzájemného respektu, výhodnosti a úctě ke svrchovanosti druhé strany je v zájmu ČR, a cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan nelze pokládat za jakoukoli změnu v této politice,” uvedli.

Zeman přitom Vystrčila, který je coby předseda Senátu druhým nejvyšším ústavním činitelem ČR, na schůzku nepozval právě jeho cestě na Tchaj-wan, která podle něj byla nerespektováním jednotné zahraniční politiky. Dokonce oznámil, že ho přestane na jednání zvát úplně.

Čína cestu velmi tvrdě kritizovala. Její ministr zahraničí Wang I Vystrčilovi otevřeně vyhrožoval, že ho Peking za porušení politiky jedné Číny donutí zaplatit vysokou cenu. Předsedy Senátu se naopak zastaly například Německo, Francie či Spojené státy.

Zeman Vystrčila zase pozve, když o něm bude mluvit jinak

Podle Vondráčka je prezident nakloněn své rozhodnutí za určitých podmínek přehodnotit. „Pana prezidenta jsem se na to ptal a říkal, že to není nic, co by nemohlo být přehodnoceno, ale záleží také z velké části na panu předsedovi Vystrčilovi. Míček je nyní na jeho straně hřiště,” prohlásil po schůzce Vondráček.

Podle něj tento spor na směřování české diplomacie vliv nemá.

Zároveň ale upozornil, že ke změně bude nejspíše potřeba, aby Vystrčil upravil svoji rétoriku směrem k Hradu a Zemanovi.

Petříček novinářům řekl, že rozhodnutí o účastnících schůzky je záležitost prezidenta a že se uvidí, zda bude Vystrčilova neúčast dočasná nebo trvalá. Nadále bude navštěvovat jednání zahraničního výboru ve Sněmovně i v Senátu.

Vystrčil: Už to není schůzka nejvyšších ústavních činitelů

Vystrčil Novinkám v úterý zopakoval, že rozhodnutí prezidenta nezvat jej na tyto schůzky, ho mrzí, nepovažuje to za logické, ale respektuje to. Nicméně v takovémto formátu již událost podle něj nelze nazývat jako schůzku nejvyšších ústavních činitelů.

„Už to prostě není schůzka nejvyšších ústavních činitelů, tak jak byla vždy deklarována. Skoro bych řekl, že ten formát byl rozhodnutím pana prezidenta zničen, nebo respektive když ne zničen, tak na nějakou dobu minimálně vyřazen z činnosti,” míní Vystrčil.

Dodal, že je ale stále ochotný se o zahraničních politice bavit s každým, kdo bude mít zájem.

 

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ustavni-cinitele-v-lanech-kontakt-s-tchaj-wanem-chceme-40337765

Přílohy