Ústavní stížnost na zvýšení rodičovského příspěvku podepsalo 52 senátorů

29.01.2020

zpravy.iDNES.cz | Rubrika: Domácí | Autor: Josef Kopecký


Pod ústavní stížností jsou zejména podpisy senátorů z klubu KDU-ČSL a nezávislí, Starostové a nezávislí a ODS. Ještě ráno bylo podpisů pod stížností 45, v podvečer předseda lidovců Marian Jurečka na Twitteru napsal, že jich přes den ještě sedm přibylo.

Marian Jurečka (Twitter)@MJureka
29.ledna 2020 v 18:28, příspěvek archivován:29.ledna 2020 v 18:53
Nakonec 52 podpisů senátorů se připojilo k naší ústavní stížnosti, kterou chceme spravedlnost pro všechny rodiče, kteří mají děti do 4 let věku!@kducslodmítá přístup vlády, dělat dvě kategorie rodičů! https://t.co/Dhmnt96Pvf
odpovědět retweet oblíbit

„Zákon o zvýšení rodičovského příspěvku od začátku chápeme jako nespravedlnost vůči těm zhruba padesáti, možná až sedmdesáti tisícům rodinám, na něž se nedostane,“ řekl šéf senátního klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Kvůli omezení počtu rodin, které mají nárok na vyšší rodičovský příspěvek, na němž se dohodla vláda ANO a ČSSD, na 300 tisíc korun dosáhne jen asi osmdesát procent rodin s dětmi do čtyř let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ze sociální demokracie usilovala o to, aby na vyšší částku měly nárok všechny rodiny, ale koaliční partnery nepřesvědčila.

Považujeme ten zákon za špatný a nespravedlivý. Jsme přesvědčeni, že není možno rozlišovat mezi rodiči tím způsobem,“ řekl předseda senátorského klubu ODS a místopředseda strany Miloš Vystrčil.

Upozornil, že 80 tisíc korun po zvýšení rodičovského příspěvku nedostanou ani všechny rodiny, které by na to podle přijatého zákona měly mít právo, a to v případě dětí, jimž jsou v lednu tři roky a jedenáct měsíců. „Zbývá už jen jeden měsíc a za ten je možné maximálně čerpat 20 tisíc, takže ta rodina 60 tisíc nedostane,“ uvedl šéf senátorského klubu ODS.

Ani maminky ve Sněmovně Schillerovou nepřesvědčily

Do Sněmovny dokonce při schvalování zákona dorazily i maminky s malými dětmi, které osobně ministryni financí Alenu Schillerovou přesvědčovaly, že vyšší rodičovský příspěvek by měly dostat všechny rodiny s dětmi do čtyř let. Nepřesvědčily ji ale, protože státní rozpočet podle Schillerové nepočítá s výdajem 2,6 miliardy korun navíc. Právě tolik by plošné navýšení rodičovského příspěvku stálo.

„Přechodná ustanovení současné novely zákona o státní sociální podpoře zavádí nerovnost mezi osobami, které pečují o na minutu stejně staré děti,“ řekla Petra Bořilová z občanské iniciativy #TAKEPECUJEME, které premiér Andrej Babiš ve Sněmovně nabízel jí osobně nabízel, že jí 80 tisíc korun, které její rodina nedostala, osobně doplatí. Bořilová to odmítla.

Přílohy