Ústavní zbraňovou novelu by měl Senát odmítnout, navrhl výbor

15.11.2017

Zpravodajství ČTK | 12:05 | Rubrika: for pol pod str zbr


Praha 15. listopadu (ČTK) - Novelu ústavního zákona, která má dát majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka, by měl Senát odmítnout. Doporučil mu to dnes téměř jednomyslně jeho výbor pro obranu a bezpečnost. Horní komora se má novelou zabývat na prosincové schůzi.
Zamítnutí podpořili ve výboru zástupci všech stran vyjma ODS na návrh Václava Lásky (dříve Zelení). Podle něj ústavní změnu nelze schválit, pokud není jasné, jak se bude realizovat. "Novela ochrání jen malou část veřejnosti, která bude ochotna ze sebe udělat vojáky," uvedl Láska.
Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil namítal, že novela by byla jakousi pojistkou proti zpřísňování regulace zbraní ze strany Evropské unie v rámci "principu předběžné opatrnosti". Podle Tomáše Czernina (TOP 09) je návrh unáhlený. Podle Lásky by práva majitelů zbraní, sportovních střelců či myslivců byly lépe ochráněny výjimkami v rámci zákona, který do českého práva zavede unijní směrnici o regulaci zbraní.
Ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.
Pokud Senát ústavní novelu odmítne, Sněmovna jeho veto nebude moci přehlasovat. Povolební Sněmovna by nemohla přehlasovat ani případné senátní úpravy novely kvůli tomu, že normu do horní komory vyslal ještě v předvolebním složení.

Přílohy