V bývalé armádní kuchyni se bude zanedlouho úřadovat

26.07.2011

Mladá fronta DNES, strana 1, Vysočina (Andrea Bartůňková)


Z někdejší vojenské kuchyně a jídelny, kterou má ve svém areálu v Žižkově ulici v Jihlavě krajský úřad, se stane kancelářská budova. V ní bude sídlit několik odborů. Přestavba vyjde na desítky milionů korun.

JIHLAVA To ještě bývala povinná vojna, když budova v jihlavské ulici Ke Skalce fungovala jako vojenská kuchyň a jídelna.
Kuchaři se do objektu zřejmě už nikdy nevrátí, natož ti vojenští.
Objekt si k obrazu svému přebuduje vysočinský krajský úřad. V budově budou sídlit některé odbory, například informatici nebo odbor sociálních věcí.
Budova, která bude přičleněna k areálu krajského úřadu, se co nevidět dočká přestavby. Kraj Vysočina již hledá stavební firmu.
Dům bude mít tři nadzemní a jedno podzemní podlaží. Sloužit by měl především administrativním a kancelářským účelům.
Krajský úřad tímto krokem takříkajíc „zabil dvě mouchy jednou ranou“. Přesunou se tam některé odbory, které jsou nyní mimo úřad a kraj za ně platí až tržní nájem, a zároveň se vyřeší i špatný technický stav objektu.
„Po dokončení přestavby by prostory měly být využívány pro administrativní a obslužnou činnost krajského úřadu. Budou tam kanceláře, spisovna i prostory na umístění serverů,“ vyjmenovala krajská mluvčí Jitka Svatošová.
Po rekonstrukci, která vyjde podle předběžného odhadu na 86 milionů korun bez DPH, by mělo být v nové budově zaměstnáno osmašedesát úředníků. Své místo tam bude mít například odbor sociálních věcí, který v současné době sídlí mimo areál krajského úřadu ve Wolkerově ulici.
„V podzemním patře budou spisovny, sklady, serverovny a technologické zázemí. V prvním nadzemním podlaží bude sídlit odbor informatiky, ve druhém odbor sociálních věcí a ve třetím odbor zdravotnictví,“ sdělila Jitka Svatošová. Právě třetí nadzemní podlaží vznikne úplně nově - nástavbou.
Architektonický projekt je hotový. „Budova má dva trakty a navýšení o jedno patro se bude týkat obou. Vycházeli jsme z původní podoby domu. Když budovu stavěli, možná již s nějakou budoucí nástavbou počítali, protože budova je postavená opravdu bytelně,“ vysvětlil architekt Petr Holub z jihlavského ateliéru Artprojekt. Přestože byl objekt postaven účelově pro kuchyň a jídelnu, při plánované přestavbě na kancelářské prostory podle Holuba žádné velké problémy neřešili.
„Naopak, celkem bez problémů šlo vytvořit z bývalé kuchyně a jídelny kanceláře. Podařilo se nám zachovat i hlavní schodiště. Jediné, v čem byl trochu problém, je prostor, kde budou spisovny, protože tam jsou sloupy a pro spisovny by byl lepší volný prostor. A s tím jsme se museli vypořádat,“ řekl Petr Holub.
S využitím budovy souhlasí i opoziční politici. „Je lepší mít zaměstnance na jednom místě a ve svém majetku než jinde v Jihlavě a v nájmu,“ vyjádřil se senátor za ODS a opoziční zastupitel Miloš Vytrčil.
»
Pokračování na str. B3

» Pokračování ze str. B1
„Otázkou nyní je, zda není potřeba upravit další záměry, které kraj měl ohledně svého sídla a kancelářských prostor,“ sdělil svůj názor bývalý hejtman Miloš Vystrčil.
Osobně senátor doporučuje nenavyšovat počty úředníků.
„Kraj Vysočina by měl postupovat efektivně a velmi ekonomicky a počty úředníků nenavyšovat,“ sdělil včera Vystrčil.
Kromě budovy bývalé armádní kuchyně v minulosti krajský úřad řešil i výstavbu Centra popularizace vědy s muzeem a planetáriem, která by vyšla na zhruba 900 milionů korun.
Podle radního Martina Hyského neznamená rekonstrukce bývalé armádní kuchyně zrušení plánu výstavby Centra popularizace vědy.
„Projekty se vzájemně nevylučují, ba naopak se posilují. Bývalá kuchyně řeší prostorové požadavky krajského úřadu. Neznamená to, že bychom upustili od projektu Centra popularizace vědy. S celým projektem i nadále počítáme. Zatím ale nebyla vypsána výzva pro zasílání žádostí o dotace, které bychom chtěli využít. Projekt je ovšem v takové fázi, že jsme schopni jej předložit a žádat o podporu z evropských fondů,“ vysvětlil Hyský.
Výzva měla být původně vypsána v červnu, ale tak se nestalo. Dotace zatím Česko čerpá v jiných oblastech.

***

FAKTA Nová budova krajského úřadu * Stavba vyjde předběžně na 86 milionů korun bez DPH. Cena ale může být na základě výběrového řízení i nižší. * Zaměstnáno zde bude 68 lidí. Sídlit tu budou odbory informatiky, sociálních věcí a zdravotnictví. V budově budou i spisovny, sklady, serverovny a technologické zázemí.

„Kraj Vysočina by měl postupovat efektivně a velmi ekonomicky a nenavyšovat počty úředníků.“ Miloš Vystrčil, senátor za ODS

O autorovi| Andrea Bartůňková, s přispěním Jaroslava Paclíka

Přílohy