V majetkovém přiznání poslance Roztočila chybí jeho příjmy z VZP

04.07.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Michal Kolařík, Radek Laudin


VYSOČINA Oba jsou primáři porodnic na Vysočině a zároveň poslanci. Jeden z nich své letošní majetkové přiznání vyplnil podrobně. Včetně součtu, kolik si loni v nemocnici vydělal. Tím poslancem je Pavel Antonín (ČSSD).
Jeho jihlavský kolega Aleš Roztočil (TOP 09) toho stíhal ještě víc než Antonín.
Zasedal ve správní radě VZP, učil na jihlavské vysoké škole. Do majetkového přiznání však na rozdíl od Antonína své působení v nemocnici neuvedl. Ani to, kolik dostal za práci ve VZP a že působí i ve škole.
Přitom před rokem rozepsal Roztočil podrobně své působení mimo politiku. Uvedl, že za práci v nemocnici dostal 935 tisíc korun. Dalších 204 tisíc měl za působení ve VZP a 240 tisíc za práci na vysoké škole.
Proč byl tedy letos při vyplňování povinného dotazníku tak stručný? „Já si myslím, že jsem to vyplňoval podobně jako minule. Ty příjmy se s loňskem asi shodují, já nemám co tajit. Tajemník klubu se na můj dotazník podíval a říkal: Alešu, to je dobrý, to stačí, tak proč bych si ještě přidělával práci?“ uvedl Roztočil.
A potvrdil, že působil i loni ve škole, v nemocnici a ve VZP. „Většina lidí, která se do Sněmovny dostala podobně jako já, si ponechala své zaměstnání, protože v politice nevíte dne ani hodiny,“ dodal uznávaný gynekolog.
Ředitelku občanského sdružení Oživení Lenku Petrákovou Roztočilův postup udivil. „Je opravdu sporné, proč se tentokrát rozhodl, že to tam neuvede, když minulý rok zákon o střetu zájmu vyhodnotil tak, že to tam má být,“ podivuje se Petráková.
Sdružení Oživení je nevládní nezisková organizace, která prosazuje principy transparentní veřejné správy.
„Mnozí naši zákonodárci nevyplňují ve svých oznámeních vše, co by měli. Jednou z možností je, že ani nepředpokládají, že by to vůbec někdo kontroloval,“ dodala Petráková.

Přístup k majetkovým přiznáním je u politiků trochu komplikovaný. „Velmi často jsme od zákonodárců slyšeli přesně tu větu: „Já nemám co tajit, ale přiznání nevyplňuji,“ dodala Petráková.
To, že se Roztočil ujistil u tajemníka klubu o správnosti vyplnění, ukazuje podle ředitelky na jeden základní problém v zákoně o střetu zájmů. „Neexistuje žádný metodický útvar nebo poradní orgán, který by byl schopen zodpovídat podobné dotazy. To, že tajemník klubu něco říká, ho ze zákona samozřejmě nečiní nějakou autoritou. Je to jeho osobní názor,“dodala Lenka Petráková.
Ostatní poslanci a senátoři z Vysočiny vyplňovali majetková přiznání podobně jako loni.
Senátor Miloš Vystrčil (ODS) si jako akademický pracovník na jihlavské polytechnice vydělal 88 tisíc korun. Dalších 79 tisíc obdržel za práci na hejtmanství. Vystrčil splácí hypotéku 127 tisíc a úvěr 68 tisíc korun.
Komunistická poslankyně Marie Rusová si loni pořídila auto za půl milionu.
Senátor Jan Veleba (nezávislý), který byl zvolen loni na podzim, si s manželkou pořídil chalupu za 3,8 milionu korun. Vedle politické práce si vydělal 410 tisíc korun hrubého jako prezident agrární komory a šéf dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Jan Veleba má též půjčku 1,5 milionu u Raiffeisenbank.
Poslanec Pavel Antonín (ČSSD) si jako lékař loni vydělal 914 tisíc korun. Sociální demokrat Karel Černý má hypoteční úvěr 931 tisíc a jeho poslanecká kolegyně z ODS Jana Fischerová si loni ve své cestovní kanceláři vydělala 48 tisíc korun.

***

FAKTA Co přiznali další...

* Komunistická poslankyně Marie Rusová si loni koupila auto za půl milionu.
* Senátor Jan Veleba si pořídil chalupu za 3,8 milionu korun.
Vedle politické práce si vydělal 410 tisíc korun.
* Senátor Miloš Vystrčil (ODS) dostal jako akademický pracovník 88 tisíc korun.

„Tajemník klubu se na můj dotazník podíval a říkal: Alešu, to je dobrý, to stačí.“ Aleš Roztočil, poslanec (TOP 09), primář

Přílohy