V parním vlaku pamětnice zavzpomínaly na staré časy

08.08.2011

Jihlavský deník, strana 3, Zpravodajství (Zuzana Musilová)


O uplynulém víkendu vyjela mašinka na trať mezi Telčí a Slavonicemi hned dvakrát

Telč – Desítky lidí v sobotu odpoledne čekaly na telčském nádraží na příjezd parního vláčku ze Slavonic. Rodiny s dětmi, senioři a další, kteří mašinkou cestovali na trase Telč – Slavonice a zpět, vůbec neskrývali potěšení z romantické jízdy vysočinskou a jihočeskou krajinou. Byl mezi nimi i senátor Miloš Vystrčil s rodinou.
„Jeli jsme ze Slavonic s dcerou a tříletým vnukem Sebastiánem. Pro něj to byl velký zážitek. Z vlaku jsme pozorovali zvířátka – počínaje srnkami a konče slepicemi a dalšími hospodářskými zvířaty,“ přiblížil netradiční výlet Miloš Vystrčil s tím, že podél trati si cestu parního vláčku nenechalo ujít mnoho lidí.
„Vlak si fotili z kopců i z kukuřičných polí. Jeden tatínek dokonce jel autem podél trati, zajel proto i mimo silnici. Výlet se nám líbil, je to atrakce hlavně pro děti. Vlak byl plný. A není se čemu divit – jak říkají někteří železničáři – zatímco diesel smrdí, pára voní,“ dodal senátor.
Vlakem také jelo mnoho lidí, kteří už ani nevědí, jak se po železnici cestuje. A na staré časy v parním vláčku zavzpomínali i mnozí pamětníci. „Byli tu i rodiče, kteří těžko svým dětem vysvětlovali, jak to ve vlaku chodí. Jeli jím totiž naposledy před deseti dvaceti lety. Jelo s námi i několik babiček, které vzpomínaly na časy, kdy párou jezdily do Telče z Radkova nebo z Mysliboře,“ přiblížil průvodčí Jiří Holoubek.
S průběhem sobotní jízdy byl spokojen i pořadatel Telčského parního léta Jan Vyhlídal. „I přes nepříznivé počasí vyjelo s vlakem hodně lidí. Hlavně rodiny s dětmi. Mnoho lidí si chtělo vynahradit to, že nemohli kvůli vykolejené lokomotivě Kačence vyjet už o minulém víkendu,“ řekl Jan Vyhlídal.
Také včera, kdy počasí nebylo zrovna ideální, vyjel vlak mezi Telč a Slavonice znovu. „I dnes se jízda vydařila,“ sdělil včera organizátor.
Telčské parní léto pokračuje i 13. a 14. srpna. Vlak bude v sobotu jezdit mezi Telčí a Kostelcem u Jihlavy a v neděli mezi Telčí a Dačicemi.
„Doufáme, že nám parní léto vyjde i příští rok. Jízdní řád už máme nachystaný nyní,“ doplnil Vyhlídal.

Přílohy