V Telči se opět rozhoří svíce, Jihlavou znovu projde průvod

15.11.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jiří Jíra


Listopadové události připomene i koncert a třeba se o nich bude mluvit i v divadle


Jihlavsko – Pečliví pamětníci možná opráší dobové noviny, v nichž se poprvé černé na bílém psalo, že se hroutí komunistický režim. A zavzpomínají na časy, kdy i v Jihlavě či na dalších místech okresu bylo možno poprvé zaplnit náměstí, přestože už tam nikdo nikoho povinně neposílal.
Možná zapálí i svíčku, tak jak to dělávali před pětadvaceti lety. Přesně takovým způsobem si připomene tento významný okamžik našich novodobých dějin Miloš Vystrčil z Telče.
Před pětadvaceti lety působil jako učiteli telčském gymnáziu. Později se stal starostou i hejtmanem, dnes je senátorem. „Zapálit svíčku chodím k Mariánskému sloupu 17. listopadu večer každoročně. Když byly malé, chodily se mnou i dcery,“ připomenul Vystrčil. „Protože letos uplyne od listopadových událostí čtvrt století, dohodli jsme se s několika přáteli, že tentokrát zapálíme svíčky v 18 hodin společně. Tak uvidíme, třeba se nás na náměstí u sloupu, který pamatuje úplně první telčské listopadové projevy, letos sejde více,“ dodal.
Velké akce se ale ani k čtvrtstoletí sametové revoluce v Jihlavě či v regionu nechystají. Zřejmě nejviditelnějším způsobem připomene výročí Sametový průvod Rádia Jihlava. „Veřejné shromáždění proběhne již tradičně u horní kašny na Masarykově náměstí v 17.30 hodin a pokračovat bude ke kostelu svatého Jakuba, po hradebním parkánu kolem historického centra až k bráně Matky Boží. Trasa bude zakončena opět na Masarykově náměstí v Kavárně Muzeum, kde bude pro účastníky připraveno něco na zahřátí a na mlsání zdarma,“ popsala plán organizátorka Anna Petřivá.
Ještě než průvod na trasu dlouhou 1,7 kilometru napříč centrem Jihlavy vyrazí, zavzpomínají účastníci setkání na události z listopadu 1989 nejstylovějším možným způsobem. „Před průvodem si během písně Modlitba pro Martu připomeneme už 25. výročí sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu a nástupu demokracie,“ doplnila organizátorka jihlavského programu.
Den boje za svobodu a demokracii si symbolicky připomenou také aktéři a posluchači orchestrálního koncertu od 18 hodin v DKO v Jihlavě. „Koncert k sedmnáctému listopadu pořádáme už pošesté,“ připomenul Jan Nosek, učitel a dirigent účinkujícího symfonického orchestru ZUŠ Jihlava a souboru Tutti. „Dnešní mladí nevědí, jak se to před pětadvaceti lety stalo, že tady máme dneska svobodu. Proto jsme tyto koncerty začaly dělat,“ dodal Nosek.
Už dneska se možná o sedmnáctém listopadu 1989 bude mluvit na besedě v Horáckém divadle Jihlava, která završí program v rámci akce Noc divadel. Horácké divadlo připravilo v české premiéře inscenaci Theodora Holmana Interview, po ní bude na malé scéně následovat beseda o současných médiích.

Přílohy