Valachová chce dál zůstat ve vládě. Po prohře s kariérním řádem v Senátu

01.06.2017

blesk.cz | Rubrika: Politika | Strana: 0


Přes čtyři hodiny hájila odcházející ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v Senátu kariérní řád učitelů, který upravuje jejich platy. Odpor řady členů horní komory, především z řad opozice, nakonec poslal normu upravenou zpět poslancům. Pro Valachovou to měl být poslední den ve funkci, po rozhodnutí ale přiznala, že chce novelu dotáhnout. Chce tak ve funkci zatím zůstat.

Rozdělení učitelů do tří skupin od začínajících po ty nejzkušenější a podle toho také finanční ohodnocení. S tím počítá kariérní řád, který vrátil Senát s dílčími změnami poslancům. Senátoři debatovali o normě od devíti hodin ráno. Schválili například navýšení příplatků za „třídnictví“ a specializačních příplatků.

„To je takový hezký, možná až předvolební balíček. Problém je, že to navýšení znamená 3,5 miliard korun,“ poznamenala k tomu po jednání Valachová, která se nevyhnula dotazům na svůj konec v rezortu, protože dnes to měl být její poslední den.
Valachová: Chci kariérní řád dotáhnout

„Svou demisi jsem si nerozmyslela. Znáte mě, že odpovídám upřímně, budu usilovat o to, abych obhájila kariérní řád ve Sněmovně,“ řekla odcházející ministryně. Naznačila tak, že využije „čas na rozmyšlenou“, který jí dal prezident Zeman. Je otázkou, kdy v takovém případě Kateřina Valachová skončí. Projednávání normy se totiž může protáhnout na řadu týdnů. Ve Sněmovně bude projednána nejdřív 27. června. Premiér Bohuslav Sobotka, Valachové stranický šéf, ale ráno prohlásil, že setkání prezidenta s kandidátem na post ministra školství už nic nebrání.

Podívejte se na vyjádření Kateřiny Valachové, která chce odložit svůj odchod. Navrhoval jí to i prezident Zeman:

„Bude to znamenat jednání koaličních stran. Do doby, dokud vykonávám funkci ministryně, se o to pokusím sama. Až mě případně nahradí můj nástupce, tak věřím, že bude pokračovat,“ doplnila směrem k dalšímu boji za kariérní řád.
Zeman ji odvolá za 10 dnů, pokud...

Deset dní dal v reakci na slova Kateřiny Valachové odcházející ministryni prezident Zeman. Hlava státu se 10. června vrací z cesty do Vietnamu a Kazachstánu. Pokud si svůj odchod z vlády do té doby nerozmyslí, Zeman ji odvolá a na její místo jmenuje současného náměstka Stanislava Štecha. Řekl to na tiskové konferenci v Kuřimi na Brněnsku.

Návrh na odvolání Valachové k dnešnímu dni má Pražský hrad od pátku. Zeman zopakoval, že považuje za nesmysl, aby se měnili ministři několik měsíců před volbami.
Koalice si v Senátu nepomohla

„Překvapilo mě, že Senát rozhodl o tom, že vrátíme novelu do Sněmovny. Očekával jsem větší spolupráci mezi koaličními stranami. Překvapilo mě to příjemně. Nemyslím si, že by to byl výsledek nějaké vládní krize. Naopak si myslím, že by rádi v klidu dokončili to svoje volební období,“ komentoval výsledek senátor za TOP 09 a ředitel pražského gymnázia Jana Keplera

Jiří Růžička.

Podívejte se na celý komentář Jiřího Růžičky po projednání kariérního řádu v Senátu:

Podle opozice zákon povede ke znechucení začínajících učitelů, kteří budou nehledě na kvalitu čekat řadu let na vyšší ohodnocení.

„Zákonu vyčítám čtyři věci. Dochází k tomu, že způsobí další nárůst byrokracie pro ředitele, učitele i ministerstvo školství. Druhá věc, dochází k omezení svobody učitele. Obecně je ten zákon postaven tak, jako kdybychom měli předpokládat, že učitel nemá zájem učit co nejlépe,“ řekl předseda senátorů ODS

Miloš Vystrčil, sám bývalý učitel.

„Třetí věc je, že pokud nám něco chybí, tak jsou to mladí učitelé. Takzvanými vynikajícími učiteli se ale mohou stát nejdříve za 9 let, až tehdy se dočkají těch 3 tisíc korun ke svému tarifu. Nejmladším učitelům se ve výsledku sníží tarifní mzda. To je totálně špatně,“ dodal.


Opozici podpořil senátor ANO, Valachová se bránila

„Nejlepším kariérním řádem je dobrý ředitel s dostatkem prostředků. Oni budou nejlépe vědět, jak své učitele ohodnotit,“ podpořil opozici také zástupce ANO Jaroslav

Větrovský.

Valachová se opakovaně výhradám bránila. „Kariérní řád nenahrazuje platový systém, je o profesnosti, odbornosti. Je to systém a garance peněz. Víme, že nás čeká v nejbližších 10 letech mezigenerační obměna učitelů. Kariérní řád je popisem v zásadě stávající praxe,“ snažila se přesvědčit senátory odcházející ministryně. Schválení zákona jí uniklo jen o dva hlasy.

„Nejde jen o peníze, ale i o společenskou prestiž učitelů. Investice do mezd nejsou investice do těch lidí, ale do našich dětí a do naší budoucnosti. Návrh novely je z mého pohledu velice diskutabilní. Jsem hluboce přesvědčen, že neusnadní přístup učitelům do školství, nezvýší atraktivitu tohoto povolání,“ řekl v debatě také Růžička, místopředseda školského výboru Senátu.
Valachová o 400 milionech pro učitele, dramatické výzvě na vládě a „podepsání krví“:

Na kariérní řád vyčlenila vláda v příštím roce 404 milionů korun z vládní rezervy. Předloha počítá s tím, že každý začínající učitel bude muset od letošního září absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením na škole, kde bude působit. Ministerstvo školství odhaduje, že na školách zpočátku bude asi 3000 začínajících učitelů. Zařadí se mezi ně i pedagogové, kteří mají méně než dva roky praxe učení.
Tři tisíce měsíčně za pomoc méně zkušeným učitelům

Pedagogové s více než dvouletou praxí budou automaticky takzvanými uvádějícími učiteli. Ti by měli pomáhat začínajícím učitelům za příplatek 3000 korun měsíčně. Pokud bude mít uvádějící učitel snížen svůj rozsah přímé pedagogické činnosti, dostane příplatek 1500 korun.

Školy budou mít povinnost zajistit začínajícímu učiteli podporu, na které se budou podílet i její další zaměstnanci a odborníci z praxe. Za jednoho začínajícího učitele budou tak muset školy každý rok zaplatit přibližně 15.750 korun navíc, vypočítalo ministerstvo.

Nový systém by měl umožnit snížení rozsahu přímé pedagogické činnosti jak uvádějícím pedagogům, tak i výchovným poradcům a metodikům prevence. Tito učitelé by se měli mít možnost více věnovat svým začínajícím kolegům nebo například konzultacím a kontrolní činnosti, na kterou teď podle odborníků nemají dost času.

http://www.blesk.cz/clanek/472490/vala...e-po-prohre-s-kariernim-radem-v-senatu

Přílohy