Valachová: Maturita z matematiky i cizího jazyka je nutná

08.03.2017

Zpravodajství ČTK | 15:59 | Rubrika: for pol pod sko


Praha (ČTK) - Zavedení povinné maturity z matematiky i z cizího jazyka je nutný standard. Studenti budou tyto znalosti potřebovat k úspěchu na trhu práce, řekla dnes novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) po schválení novely školského zákona v Senátu. Senátoři nezrušili zavedení povinné maturity z matematiky, i když to doporučoval senátní školský výbor. Výsledek senátního hlasování uvítal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), naopak ODS schválenou normu kritizuje.
"Na konci středoškolského vzdělávání by opravdu měla být ta triáda jazyků, to znamená mateřského jazyka, cizího jazyka a přírodovědného jazyka, kterým je právě matematika. Jsem přesvědčena o tom, že tento standard vzdělání studenti budou potřebovat v budoucnosti ještě více než nyní pro úspěch na trhu práce, ale také v životě," řekla ministryně. Na gymnáziích má povinná maturita z matematiky začít v roce 2021, na odborných školách o rok později.
Dosud studenti povinně maturovali z češtiny a mohli si vybírat, zda si jako druhý povinný předmět zvolí cizí jazyk nebo matematiku. Podle Valachové současný systém nevyžadoval dostatečné znalosti od studentů. "Velmi často v minulosti si studenti volili matematiku ne proto, že by ji měli rádi, ale protože cizí jazyk ovládají ještě méně," řekla.
Podle ní se musí úroveň znalostí středoškoláků v příštích čtyřech letech zvýšit. Ministerstvo dělá kroky pro to, aby se změnil způsob vzdělávání v matematice i v cizích jazycích, dodala.
"Jsem rád, že Senát odmítl pokus torpédovat zavedení povinné maturity z matematiky," reagoval Sobotka na twitteru na schválení zákona. Vedle maturity z matematiky vítá i hlavní část zákona, která podle něj zajistí spravedlivější financování obecních a krajských škol.
Zákon naopak kritizuje ODS. "Změna způsobu financování regionálního školství bude znamenat další nárůst administrativy pro celý školský resort. Místo financování na žáka se zavádí složitý a nepřehledný systém, který zvyšuje administrativní nároky na školy, obce, kraje i samotné ministerstvo školství," uvedl v tiskové zprávě předseda senátorského klubu strany Miloš Vystrčil. "Učitelé i ředitelé škol potřebují více důvěry a pravomocí a méně byrokracie," doplnil.
Novela školského zákona podle Valachové umožní změnit systém financování škol tak, aby k nim byl spravedlivý bez ohledu na to, kolik studentů je navštěvuje. Zároveň zákon podle ní zajistí, že ředitelé budou moct lépe předvídat, s jakým množstvím peněz mohou počítat.
Stát by měl podle předlohy nově platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli podle počtu žáků. Nyní se podle ministerstva školství výše platby za žáka v konkrétním oboru nebo typu školy liší podle regionů. Nově má ministerstvo určit, kolik peněz dostane konkrétní škola. Financování soukromých a církevních škol má zůstat stejné.
Novelu zákona musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman. Valachová dnes vyjádřila přesvědčení, že tak Zeman učiní.

Přílohy