Válečná sekera v Sasovském údolí

08.02.2015

ČT 2 | 10:30 | Pořad: Nedej se


Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy

--------------------
No, tak todle by měla bejt válečná sekyra. Je to teda sekera od jednoho pána, kterej ji má od svého táty, tak já jí tipuju, že bude mít skutečně hodně dlouhou a pohnutou historii. Nejsem si teda jist, jestli, jestli touto sekyrou zahynula nějaká bledá tvář, nicméně bude jako válečná sekyra zakopaná na tom našem happeningu, kde jakoby symbolicky uzavřeme ten náš roční boj proti tomu sasovskému mostu, no, a zakopeme ji teda dostatečně mělce, kdyby náhodou bledé tváře na radnici vymyslely zase nějakou ptákovinu.

osoba
--------------------
Takže tady zhruba jsme ve výšce těch stromů, čili opravdu těch 37 metrů - 39 metrů, co oni tam píší, tak by měla být výška toho, toho mostu a vlastně v tom nejširším údolí...

osoba
--------------------
Je to 200 metrů asi.

osoba
--------------------
Je to 200 metrů, 200 metrů dlouhý, čili na jihlavský poměry naprosto nepředstavitelná gigantická stavba, úplně, říkám, to je z jiný planety, to přece není možný, aby tohle někdo vymyslel.

/ Ukázka /

osoba
--------------------
To je městská ulice a opakuju se a ještě jednou se omlouvám, prostě bez kamionů, berte to jako definitivní. Jinak já do Jihlavy nepáchnu, kdyby to bylo jinak. Prostě to není pro tu dopravu. Čili je to bezpečný, vlídný a může tam být i cyklistickej pruh. Takže jinak samozřejmě a druhá věc je, že ono to jinak vypadá na tom papíru a jinak to vypadá ve skutečnosti. Tvarově krajinářsky prostě ta Jihlava někde končí a ten okruh je prostě za kopcem, to jenom vypadá na obrázku, že se to blíží.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Dobrý den. Já se jmenuji Josef Sklenář, mimochodem hospodařím na té ekologické farmě na Sasově. Ale o tom hovořit nechci. My jsme trochu předpokládali, že vyjádříte obdiv nad tím, že se vám v územním plánu na okruhu objevil tranzit s náklaďáky a že se od toho pravděpodobně budete distancovat. Ale na rovinu. Pokud budete stavět za půl miliardy most, kterej je 50 metrů vysoký, tak nevěřím tomu, že bude koncipován na to, aby uvezl právě ty tiráky. Ono by to bylo totiž trochu plýtvání penězi, kdyby se na těch obrovských pilotech měla vystavět, zjednodušeně řečeno, cyklistická lávka.

Stanislav STUDNICKÝ, místopředseda sdružení Zachraňte Sasovské údolí
--------------------
Mé jméno je Studnický. Já jsem členem petičního výboru Zachraňte Sasovské údolí. Chtěl jsem se zeptat, pane inženýre, jestli jste se byli podívat v Sasovském údolí?

osoba
--------------------
No, já si myslím, já si myslím, dobrý den. Já si myslím, že pokud udržíme to téma v nějakým, tak předpokládejme, že to území prostě známe, jinak bychom tady ty /nesrozumitelné/ nemohli dělat. Předpokládám, že se nebudeme zkoušet navzájem.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Vlastně to začlo tím, že jsem se ve čtyřech letech topil v močůvce a když mě máma našla, tak mi koukala jenom ruka. A když mě máma vytáhla, tak jsem strávil čtvrt roku v nemocnici. Ale jsem de facto křtěnej močůvkou. A to bylo takový moje první setkání se zemědělstvím. A druhý setkání bylo, když jsem ukradl sedlákovi koně a on mě stříkal bičem, takže vlastně to, ten křest tím zemědělstvím se mi jaksi vetřelo až pod kůži. Já jsem vlastně v 90. letech jako jeden z prvních tady na Vysočině vyhnal zvířata ven. Pro nás je strašně důležitý to sepětí s tou půdou, která je u tý farmy. My bysme sice mohli jako mít čuníky jenom ve výbězích a na přilehlých malých plochách, ale těžko bysme byli pro ně schopní udělat tolik krmiva. No, a dalším obrovským problémem, co se týče jakoby farmy a pozemků, je to naše pastevničení, protože my skot od jara do podzimu paseme na přilehlých pastvinách. Nechceme pást někde jinde, kde nad ním nemáme dohled. A takže pastviny jsou přímo u statku a jakákoliv komunikace, která by vlastně přetnula ty pastviny, by pro nás znamenalo konec pastevničení.

Stanislav STUDNICKÝ, místopředseda sdružení Zachraňte Sasovské údolí
--------------------
My se nacházíme v těchto místech, tohle je vlastně ten velký, velký most přes to Sasovské údolí. Tohle je ulice Znojemská, tady by měl být ten, to přemostění, pokračuje dál. Toto je biofarma, tam by měl být další. Tam by mělo být další přemostění. A toto je ulice Brtnická, kde by samozřejmě potom bude ten vnitřní městský okruh pokračovat dál. Toto je rekreační chalupa, kterou jsme v 84. roce pořídili, samozřejmě nějakým způsobem jsme to zrekonstruovali a máme to jako koníčka, využíváme to rekreačně a vlastně v roce 2013 jsme se dozvěděli, že by přesně nad námi, přesně nad naší parcelou, respektive jak končí naše parcela, mělo být přemostění Sasovského údolí pro vnitřní městský okruh. No, v tom roce 2013 se vlastně rozhodlo, že se bude Jihlava rozvíjet jižním směrem. Do té doby bylo to v územní rezervě, takže nás to tolik netlačilo, protože těch pozemků a těch chalup v té územní rezervě je spousty, ale tím jak oni rozhodli, že půjdou jižní cestou, tak vlastně začali jsme nějaký způsobem se proti tomu bránit, protože se to mělo dostat do územního plánu a už víceméně bylo reálný, že se začne budovat most.

/ Ukázka /

Aleš TOMAN, ekolog, zoolog
--------------------
Teď jsme zrovna v místě, kde by ten most měl vyúsťovat, jo, je to zhruba polovina tady toho remízku. Takhle šikmo z týhle tý strany by ta komunikace přišla, to znamená, tady by se muselo asi udělat nějakej mírnej zářez a ona by se pak stáčela takhle dozadu, jo, ten okruh. Ta další komunikace ta by šla, ta by šla až někde, jak je támhle ten, ten horizont s těma, s těma topolama, tak před nima někde, jo, tam by šel ten vnější okruh, jo. Tady je docela dobře vidět z tohohle místa už ta vzdálenost těch dvou mostních objektů. Jeden by měl teda bejt ten, o kterým se bavíme, kterej je diskutovanej, jak je ten velkej modřín, jo, s tou dvojitou špičkou, tak tam ten šel odkácet, mezi těma smrkama a tím začátkem lesa by probíhala ta silnice a ten most. A druhej most by byl, jak je ten žlutej dům, tak před ním, takže takhle v týhle tý vzdálenosti byly dvě, dva velký přemostění toho údolí.

Milan MACHÁČEK, ekolog
--------------------
Krásně je tady vidět ta morfologie vlastně celýho toho údolí, kdy dole, že jo, prostě teče řeka v relativně přírodě zachovaném korytě, byť samozřejmě nějaké ty drobné technické úpravy se tady dělaly. Pak na to navazuje ta luční niva, přímo která komunikuje hydrologicky s tokem, když je hodně vody, tak bývá zaplavená, když je málo vody, tak to přežije, protože je zvyklá na tohle to kolísání. A prostě morfologie, geologické podloží vlastně vytváří sklony těch svahů a podle expozice je tam buďto les ve stínu, anebo tady na téhle té straně, jak je to na slunci, tak je ta vegetace jiná. A to je právě, to je právě ono, proč vlastně to údolí vůči okolní krajině je tak cenné, tak zajímavé, a tak důležité z hlediska i takových těch nadmístních vztahů v krajině, z hlediska ekologické stability, která by měla dalších mimoprodukčních funkcí, které v krajině můžeme najít.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Takže v úterý máme pracovní zastupitelstvo, ne, ve středu?

osoba
--------------------
Ve středu, ve středu 7.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Ve středu máme pracovní zastupitelstvo, kde nám budou projednávat o nás bez nás územní plán a mimochodem tu naši třetí zpropadenou etapu vnitřního okruhu. Takže měli bysme tam taky udělat pěknej happening, když nás nechtěj pustit dovnitř, tak holt tam vlezem oknem, respektive zkusíme to nejdřív v těch našich reflexních vestičkách přímo přede dveřmama a budeme tam rozdávat tu naši prezentaci, o kterých máme shrnutý ty argumenty, proč tu třetí etapu nestavět. Takže v 15.00 ve středu se tam na ně vrhneme.

osoba
--------------------
V šest v 15:00.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Dobře.

osoba
--------------------
Můžem vám dát naše materiály k Sasovskému údolí?

osoba
--------------------
Dát mi je můžete.

osoba
--------------------
No, týká se to územního plánu.

osoba
--------------------
Přečtěte si je, přečtěte si je, hlavně.

osoba
--------------------
Jestli to není pořád stejný. Je tam něco novýho?

osoba
--------------------
To víte, že jo.

osoba
--------------------
No, určitě. My vymejšlíme furt nějaký nový věci. My jsme kreativní.

Marie NOVÁKOVÁ, předsedkyně sdružení Zachraňte Sasovské údolí
--------------------
Nepodcenili jsme práci s tou veřejností a snažili jsme se jako zatáhnout a samozřejmě okruh náš přátel a byly to téma, aby to téma bylo známé. Teďka jsem slyšela potom ke konci roku i od jednoho, vlastně co jsme měli, že z toho děláme mediální téma, že do toho dáváme příliš mnoho emocí, že to je mnoho povyku pro nic, že ten sasovský most se nikdy stavět nebude a že kolem toho děláme jenom humbuk. Ale já jsem argumentovala, když se nikdy stavět nebude, tak ho vyndejte z toho plánu. Proč my to tam máme mít pořád jako hrozbu. A kdybysme do toho nedávali ty emoce, tak ty lidi nepřesvědčíme, že nám na tom záleží a že to chceme změnit a že to prostě my tady to údolí, tu přírodu chceme zachránit. Ale je to potřeba. Je to potřeba ukázat, že se nebojíte, protože oni, dá se říct, jim vyhovují občané takoví ti pasivní, kteří, kteří nic nechtějí, že jo. Jenom mlčky to odkejvou, hodí něco do urny a pak oni si to tam dělaj podle, oni jako myslím si, že nás aktivních občanů je málo. To, že nevím, jestli se bojí nebo tomu nerozumí, nechtějí si pálit prsty, my jsme do toho taky šli, my tři důchodci, že jsme si říkali, že nám už se nemůže nic stát, my jsme v důchodu, že jo. Tak asi nemáme co ztratit.

Aleš TOMAN, ekolog, zoolog
--------------------
To se samozřejmě jenom dohadujem, jestli existují nějaký lokální zájmy, že pozemky v určitých lokalitách a podobně, to jsme nebyli schopní zjišťovat a prokazovat, jo. Ale myslíme si všichni, že něco v tomhle tom smyslu hraje v celý věci roli, že skutečně určitý firmy určitý pozemky jsou předem už připravený a jejich lukrativnost vzniká nebo se zvyšuje tím, že budou muset být vykoupeny pro tenhle ten účel a podobně. Jinak opravdu si nedovedem představit, jakej by byl zájem udělat dva takhle velký objekty mostní tak blízko u sebe, to jako. A Jihlava je tak malé město, že ten vnitřní okruh je naprosto nesmyslnej, ten nemá opodstatnění, protože je to městečko, které přejedete za deset minut z jednoho konce na druhý.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Tý práce na tý farmě je tolik, že člověk nestíhá úplně všechno zjistit zavčasu a takže ke mně zpráva o sasovským mostu přišla v tu chvíli, kdy ti lidé, který, kterým to má jít přímo nad hlavou, tak mě oslovili, co tomu říkám. Já jsem věděl, že v územním plánu je čárkovaně daný vnitřní okruh, ale to čárkovaně znamenalo, že to bylo v územní rezervě. A nikdo jsme si nedokázali představit, kde přesně to jde a vlastně jaká hrůza to bude, když se to bude realizovat. Až ti lidi, kterým to šlo přímo nad tou, nad těmi jejich chatami a těsně vedle jejich obytných domů, tak ty mě vyburcovali vlastně k tomu, abysme se týhle tý zhovadilosti postavili.

Stanislav STUDNICKÝ, místopředseda sdružení Zachraňte Sasovské údolí
--------------------
My, když jsme se rozhodli, že začneme proti tomu bojovat, tak dostal jsem takový nápad, co kdybychom sem ty zastupitele začali vozit a ukázali jim vlastně, kde to přemostění má být. Tak jsem si dal práci a zhruba 25 těch zastupitelů ze 37 jsem sem dovezl nebo přijeli, někteří samozřejmě přijeli. A můžu vám říct, že z těch 25 akorát jeden věděl, kde to přemostění má být a jinak ty ostatní byli velmi překvapený, když jsme dovezli a ukázali jim vlastně místo, kde to přemostění má být. A myslím si, že tak jak už jsem to popisoval, vzhledem k tomu, že se to vlastně dostalo z územní rezervy do návrhu územního plánu, tak to bylo naprosto reálný, protože ve chvíli, kdyby byl schválený územní plán a náhodou někdo někde sehnal peníze, tak zítra můžou začít stavět, a on pan bývalý primátor Vymazal prohlásil, kdybych měl peníze, tak začnu stavět hned.

Jaroslav VYMAZAL, náměstek primátora, bývalý primátor Jihlavy
--------------------
Je to velmi příjemný pocit, zodpovědný pocit, ale zároveň já jsem tak nastaven, že zkrátka mně dělá radost, když můžu dělat lidem radost.

osoba
--------------------
A co nový most přes Sasovské údolí, dělá to lidem taky radost?

Jaroslav VYMAZAL, náměstek primátora, bývalý primátor Jihlavy
--------------------
Tak já o žádném novém mostu přes Sasovské údolí vůbec nevím a netuším a faktem je, že stávající územní plán tedy byl přijat v roce 2001, tak zpracovatel navrhl vnitřní okruh. A udělal v územním plánu čáru, kudy by měl vést vnitřní okruh. Současný zpracovatel nového územního plánu tuto vizi potvrdil. A potvrdili to i odborníci, kteří se připravují, kteří se podílí na přípravě územního plánu.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Tak mě napadlo, jestli bysme takhle nemohli udělat nějakej happening, že jo, předtím než budou ostře hlasovat na to 10. února na tom zastupitelstvu a co tam prostě neudělat něco v míň konfrontačním duchu. My si tam ty zastupitele taháme s tím, že s nima jdem do boje, konkrétně o těch, u kterých nevíme, jestli nebo víme, že jsou spíš proti nám, tak spíš je vtáhnout tím pozitivním způsobem. Opíct si s nima třeba klobásu nad ohněm, jo, ulovit vydru a opíct ji nad ohněm. Anebo tam postavíme indiánský teepee, no, a v tom bysme mohli...

osoba
--------------------
To je dobrej nápad.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
...jako rokovat jako všichni ti znesvářené strany indiánské a zakopeme tam tu válečnou sekeru, ne.

osoba
--------------------
Kolik lidí se vejde do teepee?

osoba
--------------------
Anebo ji vykopem.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
No, do toho, co máme tady na farmě, tak 15, no.

osoba
--------------------
Tak to by šlo.

osoba
--------------------
A tak tam nejde o to, že by se jednalo v teepee, ale spíš na to ohřátí nebo taková jako dekorace.

osoba
--------------------
Určitě.

osoba
--------------------
A víceméně by se to odbývalo stejně venku, že jo.

Josef KODET, zastupitel města Jihlavy
--------------------
Já jsem nedaleko na kraji města, nedaleko, ono je to tak dva kilometry a tady jsme chodili s dětma na procházky, takže to tady z tý doby znám a teď jsem tady asi potřetí tady v rámci tady přemostění Sasovskýho údolu a obchvatů a okruhů města. Mě to zajímá, ale já tu situaci znám a znám, znal jsem i nějaký ty studie, jak by tady ten okruh a obchvat měly bejt. A myslím si, že by to jednou se mělo realizovat, tak jak to bylo navržený.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Dobrý, ne. Tak, černej šípe, pojď. Kde seš, co? Pojď honem, pojď sem. Tak pojď.

/ Ukázka /

Marie NOVÁKOVÁ, předsedkyně sdružení Zachraňte Sasovské údolí
--------------------
Jako já jsem si nastudovala fotky těch zastupitelů, protože ne všechny znám a i jsme si to dali za úkol, takže abysme, abysme je poznali, abysme je identifikovali.

Vratislav VÝBORNÝ, 1. náměstek primátora Jihlavy
--------------------
No, je to tak, že ta zastavěnost území je poměrně roztříštěná, takže kdykoliv chcete vést výměnou stavbu, tak pokud nechcete kličkovat, tak každou chvíli na někoho narazíte, který samozřejmě okamžitě začne vnášet odpor.

Rudolf CHLOUPEK, primátor Jihlavy
--------------------
V podstatě každýho většího problému včetně hledání největších problémů města pořádáme celou řadu debat, diskusí, diskusní fóra a tak dále. To je jedna stránka mince. A druhá je ta věc, že v podstatě pokud ta řešení máme najít, tak to skončí vždycky na výběru z několika variant. A tam je další možnost občanů se vyjádřit. Pochopitelně někomu varianta vyhovují více, někomu méně. Takže určitě při jakémkoliv vedení takovýchto staveb vždycky se narazí na skupinu lidí, kterým to vyhovuje více a kterým méně. Takže pak je jenom otázka najít to, aby to vadilo co nejméně lidem a co nejvíce lidem to prospělo.

osoba
--------------------
No, bude v televizi tohle to? Tak vám řeknu, že to je kravina, jo.

osoba
--------------------
Je to nesmysl.

osoba
--------------------
A vymyslel to idiot. Jsem zvědavej, jestli to nevystříhnete jako, jo.

osoba
--------------------
Je to nesmysl a zastupitelé by se měli svým způsobem zamyslet nad tím, co pro tu Jihlavu udělali.

osoba
--------------------
Sasovského údolí, co bych k němu ještě řekl.

Miloš VYSTRČIL, senátor
--------------------
Já nevím, jo. Jednak je tady jedna věc, kterou se už nikdy nedozvíme, a to je, jak by se chovalo zastupitelstvo města Jihlavy při projednávání vnitřního okruhu zejména té třetí etapy, kdyby ta iniciativa nevznikla. To se nikdy nedozvíme. Já si třeba myslím, že v tom jihlavským zastupitelstvu je poměrně velké množství zastupitelů, které by velmi zajímalo, jestli ten vnitřní okruh je skutečně potřeba, jestli se do něj ty peníze mají dát, jestli je dostatečně zabezpečeno, aby tam nejezdily žádné nákladní automobily, natož kamiony a podobně. To je ale můj názor, který už se nikdy jako neukáže, jestli je, nebo není pravdivý. A to, do jaké míry ty zastupitelé potom komunikují s těmi občany, to je jednak věc těch zastupitelů a potom, jak se správně ukazuje, i věc těch občanů. Ty občané v dnešní době mají, bych řekl, hned několik možností, jaksi v podstatě tu komunikaci vynutit.

osoba
--------------------
Chlapi, jestli mě teď natočíte ještě zase s panákem, tak to potom všechno, co jsem řekl, ztrácí váhu ale, to, to nemůžete. To je špatný. Teď to všechno vystříhejte a zahoďte to a.

Marie NOVÁKOVÁ, předsedkyně sdružení Zachraňte Sasovské údolí
--------------------
Takže my si to teď musíme hlídat, aby nám to neuteklo pod rukama. Musíme se ještě hlavně lobbovat s těma zastupitelema, co tady nebyli a prostě na ně působit, no. Pozvali jsme úplně všechny a přišli dva. Někteří teda byli tak slušní, že se omluvili, že jsou na horách nebo tak, někteří nereagovali, ale přišli dva. Ale tak aspoň jsme rádi i za to, že přišli dva, protože si toho ceníme, že v tomhle tom počasí sem přišli.

Josef SKLENÁŘ, majitel sasovské biofarmy
--------------------
Bratři a sestry, před rokem jsme zahájili boj, ten boj trval 9 - 10 měsíců a za tu dobu jsme vykopali válečnou sekeru, museli jsme svést spoustu bitev s bledými tvářemi, který nad našemi hlavami chtěli postavit stezku. My jsme si zvykli, že bledé tváře jak vzteklí kojoti přejíždí tam a zpátky, nicméně jakmile to chtěli udělat přes naše údolí, nedalo se to udělat jinak, než se postavit tomuto a zahájit boj. My zakopeme válečnou sekeru. Tato sekera bude zakopána mělce a nezapomeneme, kam jsme tuto sekeru zakopali a v okamžiku, kdy bledé tváře zapomenou, co stvrdili na ten svůj nesmyslný a velice prchavý papír, tak tuto sekeru vykopeme a opět boj zahájíme a k tomu nám dopomáhej Manitou. Bavte se.

/ Ukázka /

Přílohy