Vedení ODS burcuje veřejnost, shání nové členy

20.04.2016

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Naďa Adamičková, Marie Königová 


Vedení ODS se rozhodlo před krajskými volbami mobilizovat členskou základnu a především svá regionální sdružení, jejichž členové by měli získávat nové partajníky a podporovatele.

Občanští demokraté k tomu chtějí využít 25. výročí strany, které připadá na tyto dny.
Do regionů podle informací Práva dorazil dopis místopředsedy Miloše Vystrčila, kterým vyzývá straníky, aby se připojili k akci Den otevřených dveří ODS. Ta má připomenout „významné a nezastupitelné“ místo této pravicové strany na české i zahraniční politické scéně.
Vystrčil nabádá kolegy, aby akce pořádali v tzv. modrých domech, což jsou sídla krajských organizací, nebo třeba v regionálních kancelářích. Určeny mají být členské základně, podporovatelům a především veřejnosti.
„V mnohých regionech už akce probíhají, jinde se chystají, včetně hlavní kanceláře v Praze,“ řekl Právu místopředseda ODS Martin Kupka. Připustil, že strana láká další podporovatele i nové členy. „Samozřejmě, že se snažíme oslovit i další podporovatele, a občany, aby vstoupili do ODS,“ uvedl Kupka.
Počet podporovatelů se nyní počítá na stovky, členská základna se prý již po „těžkých časech“ stabilizovala. Poslední oficiální informace z webových stránek ODS je z května loňského roku a hovoří o 14 771 členech, což podle Kupky odpovídá zhruba i současnosti. Koncem března uplynulo období, kdy členové měli zaplatit příspěvky. Strana láká podporovatele na to, že pokud se zaregistrují v databázi, budou mít privátní přístup k informacím o činnosti ODS, k jejím představitelům a podle svých možností se mohou účastnit vnitrostranického dění.
„Akci doporučujeme využít ke zviditelnění a navázání kontaktů před volbami i k vnitrostranickému nabírání sil na volební kampaň,“ napsal Vystrčil straníkům.

Akce Tváře ODS

„Pokud se během akce podaří získat a zaregistrovat nové podporovatele nebo zájemce o členství, či navázat s našimi příznivci pevnější kontakty, může to být dalším vkladem k posílení ODS,“ radí místopředseda v dopise.
Také předseda ODS Petr Fiala burcuje straníky k aktivitě jiným dopisem regionálním funkcionářům, ve kterém děkuje za jejich práci, bez níž by „ODS nebyla opět na vzestupu“.
Podle Fialy netvoří ODS jen funkcionáři, poslanci a senátoři, kteří vystupují na veřejnosti, ale především lidé, jejichž každodenní práce možná není tak mediálně přitažlivá, ale bez nichž by ODS nemohla fungovat.
Proto strana přišla s další akcí nazvanou Tváře ODS. Chce zveřejňovat příběhy členů. Obsahem má být třeba to, proč se dotyčný stal členem strany, co ho baví a inspiruje a jaké práci se věnuje. Svůj příběh natočil i Fiala.
Straníkům v dopise připomíná, že „ODS tvoří tisíce aktivních a inspirativních lidí, jimž není lhostejná budoucnost naší země, lidí, kteří vyznávají hodnoty, na nichž byla ODS založena“.

Přílohy