Vedení Senátu se moc měnit nemá, nováčky mají být Kubera a Šesták

01.11.2016

Zpravodajství ČTK | 1.11.2016 | 16:34 | Rubrika: for pol pod | Téma: Senátoři - Vystrčil Miloš


Praha 1. listopadu (ČTK) - Vedení Senátu by se v novém funkčním období příliš změnit nemělo. Mělo by podle informací ČTK z dosavadních dohod senátorských frakcí zůstat pětičlenné. Jediná změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, má obsadit Jiří Šesták z klubu Starostů. Nástupcem Přemysla Sobotky se stane teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS).
Předsedou horní komory by měl zůstat Milan Štěch (ČSSD) navzdory volání některých senátorů po jeho nezvolení kvůli podpisu pročínského prohlášení ústavních činitelů. Nejhlasitější je v tom TOP 09, která má ale v jednaosmdesátičlenném Senátu jen dva zástupce. Místopředsedy horní komory by měli zůstat Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých.
Dohoda podle zásady poměrného zastoupení vychází z početní síly jednotlivých klubů. Nejsilnější je ČSSD s 25 senátory, přestože o osm členů své senátorské frakce ve volbách přišla. Posílil naopak klub KDU-ČSL a nezávislí, který by měl mít nejméně 15 členů. Podobně frakce Starostů a nezávislých zesílila na 11 členů. ODS má naopak v klubu místo 14 jen deset členů.
Svého zástupce v užším vedení Senátu nemá mít osmičlenný klub ANO, který si volbami polepší o dva členy. Získat by měl ovšem vedení výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Onkologa Jana Žaloudíka (za ČSSD) má v jeho čele vystřídat ostravský gynekolog Peter Koliba (za ANO).
Změnit by se mělo i vedení výboru pro školství, kulturu a lidská práva. Jaromíra Jermáře (ČSSD) by měl nahradit Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL). ODS přijde o vedení výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Nástupcem Miloše Vystrčila, který by měl nahradit Kuberu v čele klubu ODS, by se měl stát Zbyněk Linhart (STAN).
Místa ve vedení dalších odborných výborů by se měnit neměla. Definitivní dohoda o povolebním uspořádání má být ale stvrzena až 15. listopadu, den před ustavující schůzí horní komory v novém složení.

Přílohy