Víkendový kongres ODS v Ostravě

15.01.2016

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
--------------------
Občanská demokratická strana se připravuje na víkendový stranický kongres v Ostravě. Kdysi nejsilnější politická strana, která teď má, jak jsme slyšeli, podporu kolem 10 procent, si na něm bude volit nové vedení. Situaci přímo v Ostravě sleduje kolegyně Michaela Šmídová. Michaelo, dá se očekávat nějaká změna v čele ODS?

Michaela ŠMÍDOVÁ, reportérka TV Nova
--------------------
Dobrý večer z Ostravy, kde je v této chvíli už téměř vše připraveno na víkendový kongres ODS. A pokud jde o tvoji otázku, tak především na postu předsedy ODS se žádné zemětřesení nečeká. Současný předseda Petr Fiala totiž nemá žádného protikandidáta, a to ukazuje, že má ve straně velkou podporu, protože jak už zaznělo, momentálně desetiprocentní podporu považuje strana za poměrně dobrý výsledek a těší ji především, že poráží TOP 09 v posledních měsících, a to především kvůli otázce uprchlické krize. Očekává se ale, že zítra se tady ODS obuje především do vládních stran. Vyčítá jim totiž, že přiškrcuje podnikatelské prostředí a i další ekonomické záležitosti jí vadí. Jak to bude zítra probíhat, se pojďte teď podívat v následující reportáži.

redaktor
--------------------
Montování, ladění, zkoušení a uklízení. Sledování příprav na zítřejší kongres ODS v Ostravě připomíná poslední vývoj v kdysi nejsilnější politické straně.

Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka
--------------------
Nové vedení, které si ODS už zítra právě v tomto sále zvolí, tak bude mít nelehký úkol. Přesvědčit členy i voliče, že řeči o tom, že se strana odrazila ode dna, nejsou jen prázdné sliby.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
--------------------
Dřív jsem spíš dostával otázky na krize, na krizi naší strany a na to, jak zanikneme v budoucnu. A teď se mně novináři vesměs ptají, proč nerosteme rychleji. To si myslím, že není špatná zpráva.

redaktor
--------------------
Důvod, proč ODS po dvou předchozích pražských kongresech, tentokrát 535 delegátů přemisťuje sem do Ostravy, je i ryze pragmatický. V moravskoslezské metropoli vyjde kongres levněji. Po tučných letech se teď totiž ODS musela uskrovnit a nová image se má promítnout i do vedení strany. Jedním z favoritů na prvního místopředsedu je podle některých pracovitý, ale podle jiných nepříliš výrazný Miloš Vystrčil.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Vy říkáte favorit, nedávno jsem četl outsider, tak uvidíme, jaké mám šance, o tom budou rozhodovat delegáti kongresu a třeba možná i můj projev.

Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka
--------------------
Po volbě prvního místopředsedy by ale zítra delegáti na tomto pódiu mohli případně zatleskat i ženě. Ambice stát ve čtrnáctitisícové straně číslem dvě má totiž i pražská zastupitelka Alexandra Udženija. Michaela Šmídová, televize Nova.

Přílohy