Visegrádská čtyřka by mohla v rámci EU více akcentovat oblast lidských práv a svobod, říká předseda Senátu M. Vystrčil po společném jednání parlamentů

12.01.2021

senat.cz | 17:19 | Autor: Sue Nguyen


Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil se zúčastnil online konference předsedů parlamentů zemí Visegrádské skupiny, která byla věnována blížícímu se 30. výročí jejího založení a aktuálním mezinárodním otázkám včetně pandemie covid-19. Visegrádská čtyřka by podle Miloše Vystrčila mohla vzhledem k společné historické zkušenosti s totalitou do budoucna více akcentovat oblast lidských práv a svobod i v rámci Evropské unie. V souvislosti s koronavirovou krizí za společné priority považuje boj proti dezinformacím, posílení evropské soběstačnosti v produkci ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu a zvažování míry nezbytnosti restriktivních opatření na ochranu veřejného zdraví.

„Na rozdíl od západních demokracií dobře víme, jak se žije v totalitě a jakým způsobem je potřeba se proti ní postavit,“ vysvětluje předseda Senátu Vystrčil. „Třeba i díky tomu, co jsme viděli v poslední době v Americe, je třeba si to připomínat a možná, že bychom v oblasti lidských práv a svobod mohli Evropskou unii i více obohacovat, protože důsledky jejich omezování známe lépe než ostatní.“

V rámci diskuze o aktuálních zahraničních otázkách se přední zástupci legislativních sborů visegrádských zemí jednoznačně shodli, že je potřeba nadále solidárně podporovat běloruskou opozici a úsilí zemí západního Balkánu o evropskou integraci.

Role hostitelů online konference se ujali představitelé Polska, které momentálně Visegrádské skupině předsedá: předsedkyně Sejmu Elzbieta Witek a předseda Senátu Tomasz Grodzki. Setkání se na české straně účastnili předseda Senátu  Miloš Vystrčil a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, Maďarsko zastupoval předseda Národního shromáždění László Kövér, Slovensko pak předseda Národní rady Boris Kollár. Přítomní zákonodárci ocenili přínosy regionální spolupráce, kterou se daří díky platformě V4 sdružující čtyři země střední Evropy již 30 let realizovat, ať už na vládní či meziparlamentní úrovni.

Naposledy se předsedové parlamentů V4 osobně sešli v Praze 17. listopadu 2019 na pozvání předsedy Senátu Jaroslava Kubery při příležitosti oslav výročí 30 let od sametové revoluce.

 

Odkaz na článek.

Přílohy