Vize důchodové reformy se nelíbí ministryní financí

10.01.2020

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila svou vizi důchodové reformy. Potřebné zákony chce mít hotové do poloviny letošního roku. Opozice plány kritizuje, protože se podle nich neřeší příjmy, ale pouze výdaje systému a velmi kritická je k návrhům i šéfka státní pokladny Alena Schillerová.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
Důchodová komise má 3 varianty reformy penzí. Úspornou, technickou a spravedlivou. Představila je dnes ministryně Maláčová. Varianty se liší například ve výpočtu základního důchodu, který by měl odpovídat buď 30 procentům průměrné mzdy nebo v případě úsporné varianty 22 procentům. Maláčová prosazuje tu, které říká spravedlivá.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/
--------------------
Za sociální demokracii mohu říci, že ta úsporná varianta pro nás nepřichází v úvahu. Sociální demokracie chce základní důchod ve výši 30 % průměrné mzdy, to by v dnešních číslech bylo těch 10 a půl tisíce jako základní důchod. Pak samozřejmě k tomu přijde zásluhová složka.

Vladimír KOUBA, redaktor
--------------------
Ta by se počítala stejně jako nyní. V čem dalším se jednotlivé varianty reformy liší, najdete na TN.cz. Jenže s ministryní Maláčovou kategoricky nesouhlasí šéfka státní pokladny.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Já z těch variant, které paní ministryně představila jako preferující, jsem pochopila velice jednoduchým matematickým propočtem, že by znamenalo to navýšení daní zhruba asi o více než 300 miliard korun.

Vladimír KOUBA, redaktor
--------------------
Maláčovou kritizuje i opozice. Podle ní se vůbec neřeší právě financování nového důchodového systému.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Pokud by mělo dojít na tu velkorysou variantu, kterou ministerstvo preferuje, tak v tu chvíli by to daňové zatížení českých občanů bylo dvojnásobné oproti dnešku, což si myslím, že zcela nepřijatelné.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Se ukázalo, že naše důchody jsou z 96 % placeny z veřejných zdrojů, což je nejvíce v Evropské unii, a pokud chceme do budoucna zachovat ten systém udržitelný, tak to asi budeme muset změnit.

Tomáš MARTÍNEK, poslanec /Piráti/
--------------------
Bych byl rád, kdyby se to stihlo do konce tohoto volebního období. Si nemyslím, že k té shodě nějaké velice široké dojde tak rychle.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
V úterý se sejde koaliční rada, a právě jednání o důchodové reformě má být stěžejním bodem. František Bůžek, televize Nova.

Přílohy