Vláda má podle šéfa Senátu přestat s improvizací, jde o životy

18.03.2020

Zpravodajství ČTK | 17:15 | Rubrika: for pol pod zdr


Praha 18. března (ČTK) - Vláda a premiér Andrej Babiš (ANO) by podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) měli v současné krizi kvůli novému koronaviru přestat s improvizací a sebeprezentací. Měli by nechat jednat experty z Ústředního krizového štábu, o jehož aktivaci měl kabinet rozhodnout už počátkem března, kdy se v Česku objevil první případ nákazy. Vystrčil dnes vládě vytkl, že štáb aktivovala až po dvou týdnech toto pondělí a zároveň účelově a nepochopitelně změnila jeho statut.

"Kdyby existoval Ústřední krizový štáb od začátku, ministr zdravotnictví nemusel zřizovat skupinu, která shání ochranné pomůcky," uvedl Vystrčil. Součástí štábu s jasně rozdělenými úkoly je totiž také skupina pro zabezpečení věcnými zdroji. V případě aktivace štábu by se podle Vystrčila také nestalo, že by krajům a obcím, které si samy zřídily své krizové štáby, chyběly potřebné informace.

"Tady došlo k nadřazení prezentace členů vlády nad optimální postupy při řešení krizového stavu. A je to průšvih. Vláda a premiér nepochopitelně odkládali zřízení Ústředního krizového štábu, chyběla koordinace a součinnost a chybělo odborné rozhodování," uvedl Vystrčil. Pokud se nebudou dodržovat předepsané postupy, hrozí, že vznikne chaos, varoval. "Nejde o procenta, jde o zdraví a naše životy," poznamenal.

Změny statutu štábu, do jehož čela vláda místo ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) postavila náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu, označil Vystrčil za účelové a nepochopitelné. Změny podle něj vedly k tomu, že některé činnosti nebudou zajištěny. Ze štábu byli vyřazeni zástupce Bezpečnostní rady státu, pod kterou štáb spadá, i vedoucí kanceláře prezidenta jako vrchního velitele ozbrojených sil, podotkl Vystrčil.

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier uvedl, že Hamáček navrhoval aktivaci štábu i vyhlášení nouzového stavu už počátkem března. "Jediným důvodem, proč se tak nestalo, bylo to, že premiér se chtěl prezentovat před národem jako úžasný krizový manažer," řekl Dienstbier.

Také místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) kritizoval laxnost vlády a obcházení krizového zákona. Růžička vyzval Babiše, aby přestal s volební kampaní, potlačil své ego a nezodpovědné, chaotické a egoistické jednání. Předseda senátního zdravotního výboru Lumír Kantor (KDU-ČSL) uvedl, že Babiš "z vlastní sebestřednosti ohrožuje deset milionů obyvatel, i těch 30 procent, co ho volí".

Přílohy