Vodní děla, houkačka a klíče připomněly listopad 1989

18.11.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Ivana Holzbauerová


Slavnostní odhalení sochy Klíčů doprovázely i Krylovy písně a cinkání jako za revoluce


Jihlava – V jihlavském areálu Český mlýn za obchodní zónou v ulici Romana Havelky byla včera slavnostně odhalena socha Klíčů. Ta má kolemjdoucím připomínat sametovou revoluci.
Včerejší akce měla příchozím přiblížit období totality, a to například policejními houkačkami a výzvami příslušníků Veřejné bezpečnosti, kteří v uniformách žádali dav prostřednictvím megafonu, aby se rozešel. Ten neuposlechl, a proto začala stříkat i vodní děla. Tentokrát už ale ne do davu, jako tomu bylo v minulosti.
„Chceme, aby se nezapomínalo na dobu totality. Je důležité si připomínat, jak se máme dnes skvěle, že nás nerozhání houkačky a že už nás nikdo jen tak nezavře, že můžeme jezdit do ciziny a podobně,“ podotkla Marie Bohuňovská ze Spolku pro navrácení sochy T. G. M. do Jihlavy, který celou akci inicioval.
„Je to připomenutí a uctění obětí totality, jako například Milady Horákové či Pavla Wonky,“ řekl dále za spolek Petr Palovčík. O vznik sochy se zasadil i Miloš Vystrčil (ODS). „Mnozí z nás si 17. listopad pamatují a chtějí svou úctu a radost z toho, co se tenkrát stalo, vyjádřit. V Jihlavě teď vzniklo místo, kde je to možné. Socha má také připomenout budoucím generacím, co se tenkrát událo,“ vyjádřil se Vystrčil.

Zazněla i Modlitba

Příchozí nerozehnal ani stálý déšť. Ten zkrápěl i českou vlajku, která až do konce akce zakrývala dva nerezovým kroužkem spojené žulové klíče ozdobené žulovým lipovým listem, jež je symbolem české státnosti. Socha byla odhalena až při písni Marty Kubišové s názvem Modlitba pro Martu v podání jihlavské folkové zpěvačky Katky Menšíkové. Při ní vytáhli kolemstojící z kapes své klíče a začali zvonit. Poté se loukou rozezněla česká státní hymna.
Celou akci navíc zpestřily písně Karla Kryla a Pražského výběru, jež byly za minulého režimu zakázány. Zazpívali je jihlavští mladí písničkáři.
Primátor města Rudolf Chloupek (ČSSD) na setkání připomněl, že podoba demokracie závisí na společnosti a vzhledem ke světovým událostem agitoval na příchozí, aby dokázali hájit takové hodnoty. „Původně to měla být připomínka 17. listopadu 1989, ale vzhledem k tomu, co se přihodilo v Paříži, to dostalo i další rozměr. To, že se máme dobře a že neexistují političtí vězni, není samozřejmé. To, jak bude vypadat demokracie, kterou jsme si vycinkali klíči, záleží především na nás,“ vyjádřil se primátor a vzpomněl i na 17. listopad 1939.
„Už tehdy nám mladá generace ukázala, že za svobodu stojí bojovat. Dnes už je to ale o tom, abychom uhájili hodnoty naší společnosti a naši bezpečnost. Proto nestačí jen cinkat klíči. Je potřeba pro naše hodnoty také něco udělat,“ dodal Chloupek.

Draží se odřez

Skulpturu vytvořil sochař Radomír Dvořák a zafinancovala ji firma ACO Přibyslav a Granit Lipnice, která poskytla žulu na výrobu. Celý projekt podpořilo i město Jihlava. To uhradí i úpravu terénu kolem sochy, která přišla na tři sta tisíc korun. Nový trávník a sadové úpravy ale začnou až příští rok na jaře.
Po výřezu dvou soch klíčů z žulového kvádru zbyl speciální odřez. Ten se teď draží na stránkách Granitu Lipnice a výtěžek z něj bude darován některému dětskému domovu na Vysočině. „Pokud máte zahradu a chcete tam svébytný prvek nebo firmu, která chce svému okolí ukázat, jaké jsou její hodnoty, připojte se do dražby. Pomůžete tím dětem z dětského domova,“ vyzval příchozí Palovčík.

Přílohy