Volodymyr Zelenskyj před oběma komorami Parlamentu ČR: „Jsme s vámi, buďte s námi“

15.06.2022

senat.cz | 13:58 | Autor: Lada Faldynová


Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vystoupil na dálku z válkou zmítané Ukrajiny se svým projevem před oběma komorami Parlamentu ČR. Úvodní slovo pronesl předseda Senátu Miloš Vystrčil v Jednacím sále horní parlamentní komory. Ukrajina podle něj bojuje proti ruské agresi za celý civilizovaný a svobodný svět a je zapotřebí ji podporovat slovy i činy. Z Poslanecké sněmovny vystoupila její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a předseda vlády Petr Fiala s příspěvkem na téma přístupu České republiky k ruské agresi na Ukrajině, včetně výhledu na následující rok i v kontextu předsednictví ČR v Radě EU.

„Jsem hrdý na české obyvatele a chci jim poděkovat za to, jakou podporu poskytují. Za humanitární podporu lidem, kteří z Ukrajiny přichází sem k nám, i za podporu finanční, která umožňuje zásobovat Ukrajinu zbraněmi. Jsem hrdý na český parlament a jsem hrdý na českou vládu, která podporuje Ukrajinu v jejím hrdinném boji. Uvědomujeme si, že nebojujete jen za svou územní celistvost, za svoji svobodu a svoji nezávislost, ale že bojujete za celý civilizovaný a svobodný svět. Velmi si toho vážíme, a proto Vás budeme podporovat i činy. Jsem rád, že jedním z těchto činů je i Vaše dnešní vystoupení před oběma komorami českého parlamentu,“ pronesl ve svém projevu předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Po vystoupení předsedy českého Senátu následoval příspěvek předsedkyně dolní komory parlamentu Markéty Pekarové Adamové, která uvedla, že se Rusko na Ukrajině dopouští státního terorismu. Premiér Petr Fiala na půdě Poslanecké sněmovny ve svém projevu hovořil o přístupu České republiky k ruské agresi a připomenul také oběti dvou českých dobrovolníků, kteří zemřeli na Ukrajině. Vyzdvihnul také důležitost jednotného přístupu EU.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zahájil projev k Parlamentu ČR významným heslem z české historie, kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti. Dále poděkoval za českou pomoc: „Na Ukrajině se právě nyní odehrává bitva o budoucnost Evropy a jsem velice vděčný Vašemu státu a lidu za to, jak štědře jste nám pomohli a pomáháte v této válce,“ a zároveň dodal: „ale můžete si být jisti, že tím jste podpořili i sami sebe, i svoji vlastní svobodu a svůj vlastní život.“ Připomněl také, že tato válka musí skončit ukrajinským vítězstvím a to bez kompromisů tyranům.

V návaznosti na projev prezidenta Zelenského přijaly obě komory svá usnesení k další podpoře Ukrajiny, Senát v něm mj. apeluje na členské státy EU, aby udělily Ukrajině status kandidátské země.

Celý videozáznam je k dispozici na tomto odkazu.

 

Odkaz na článek.

Přílohy