Vstoupil Pavlík do milicí?

27.10.2017

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 13 | autor: František Jirků


Rozsudek může ovlivnit budoucnost náměstka hejtmana i samotné krajské koalice na Vysočině

JIHLAVA Na rozhodnutí v tomto soudním sporu závisí budoucnost koalice, která vládne Kraji Vysočina. Náměstek hejtmana Josef Pavlík se snaží vyvrátit tvrzení, že byl na konci 80. let členem Lidových milicí. Tuto informaci v říjnu 2016 zveřejnil internetový server Občasník. eu.

Pavlík, jenž byl loni zvolen do krajského zastupitelstva za hnutí ANO, to popírá. „Nepodepsal jsem žádný dokument, který by prokazoval, že jsem byl členem Lidových milicí,“ brání se celou dobu.

Provozovatel zmíněného serveru Miroslav Mareš včera na podporu svých informací přinesl k soudu kopie několika dokumentů. Tím prvním je přihláška Josef Pavlíka do KSČ. V ní je na straně 4 uvedeno: „V současné době přijal ochotně a bez výhrad členství v Lidových milicích.“

Dokument je podepsán předsedou Základní organizace KSČ Škrobárny Havlíčkův Brod a tehdejším vedoucím tajemníkem havlíčkobrodského Okresního výboru KSČ.

Dále Mareš svá tvrzení opírá o zápisy z výborových schůzí KSČ v havlíčkobrodských Škrobárnách. V jednom z nich je Pavlík uváděn jako velitel družstva a mluví se o něm jako o kádrové rezervě na velitelské funkce.

Pavlík sám se včera k soudu nedostavil. Jeho právní zástupce Zdeněk Koudelka se důkazy snažil zpochybnit tvrzením, že na žádném z dokumentů není Pavlíkův podpis, který by potvrdil, že do Lidových milicí vstoupil. „Vždy je to pouze vyjádření jiných lidí. Není to jeho tvrzení a nikdy toto tvrzení nepodepsal,“ pronesl před soudem.

Zároveň dodal, že na kopiích chybí jakýkoliv prvek, který by potvrzoval jejich věrohodnost. „Není jasné, odkud ty dokumenty pochází. Není na nich žádné razítko, že by byly z archivu,“ pronesl na adresu dvou ze tří kopií.

„Originál je uložen v havlíčkobrodském archivu. Kopii jsem získal osobní návštěvou. Lze dohledat, kdy jsem tam byl, vyplňoval jsem badatelský list, takže dokumenty o mé návštěvě tam jsou,“ reagoval Mareš na Koudelku.

Od soudkyně Martiny Chlupáčkové včera dostal deset dní na to, aby soudu předložil buď ověřenou kopii dokumentů, nebo doložil, že si je nechal v archivu udělat. Během této lhůty mohou obě strany navrhnout další nebo doplnit stávající důkazy. Jednání bude pokračovat ve čtvrtek 16. listopadu.

ODS stále hrozí odchodem

Rozhodnutí soudu může mít vliv na to, zda bude Kraji Vysočina nadále vládnout současná koalice.

K žalobě na Občasník.eu se totiž Pavlík odhodlal až poté, co po něm občanští demokraté, kteří také zasedají v krajské radě, chtěli, aby tvrzení o svém členství v milicích vyvrátil. Pokud by tak neučinil, pohrozili, že koalici opustí.

„Toto naše stanovisko trvá dál. A pokud by už prvoinstanční soud – byť i nepravomocně – rozhodl, že pan Pavlík byl členem Lidových milicí, tak já osobně bych maximálně tlačil na ANO, aby s tou věcí něco udělalo,“ pronesl krajský předseda ODS Miloš Vystrčil.

Josef Pavlík na sklonku loňského roku přerušil své členství v hnutí. I tak ale podle Vystrčila má ANO páky, aby náměstka z jeho postu sesadilo. „Je to volená funkce. Pokud ANO řekne, že nechce, aby byl dál náměstkem hejtmana, tak má minimálně naše hlasy na své straně. A předpokládám, že i dalších,“ pronesl Vystrčil.

Zároveň dodal, že pro něj osobně by bylo i v případě nepravomocného rozhodnutí hodně obtížné setrvávat s Pavlíkem v koalici a čekat na verdikt odvolacích soudů.

Na současného náměstka hejtmana už dříve vyšlo najevo, že zapíral své členství v KSČ. Redaktorovi MF DNES před volbami na přímé dotazy řekl, že u komunistů nebyl, přestože ho ke vstupu přesvědčovali. Své zapírání později Pavlík označil za svůj životní omyl. „Nedomyslel jsem důsledky,“ pronesl tehdy.

Později však server Občasník.eu publikoval informace, že Pavlík byl zřejmě i členem Lidových milicí. To už však náměstek hejtmana nikdy nepřiznal a proti tvrzení se ohradil. Na otázku, zda měl někdy na sobě uniformu Lidových milicí, odpověděl: „Nevzpomínám si. Akorát je možné, že z recese někde na oslavě.“

Přílohy