Vůdkyně běloruské opozice převzala z rukou předsedy Senátu osobní dopis jejímu manželovi

12.05.2022

senat.cz | 16:05 | Autor: Lada Faldynová


Svjatlana Cichanouská dnes opět zavítala skoro po roce do sídla českého Senátu. V prostorách Valdštejnského paláce ji přivítala senátní delegace ve složení předseda Senátu Miloš Vystrčil, 1. místopředseda Jiří Růžička, místopředsedkyně Jitka Seitlová, předsedové výborů zahraničního Pavel Fischer a evropského David Smoljak. Při této příležitosti předal předseda Senátu běloruské opoziční lídryni dopis pro jejího manžela se vzkazem, že na osudy vězňů Lukašenkova režimu nezapomínáme. Svjatlana Cichanouská je na několikadenní návštěvě Prahy na pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Od šéfa horní komory převzala vůdkyně běloruské opozice osobní dopis adresovaný jejímu manželi Sjarheji Cichanouskému, kterého běloruský soud poslal v prosinci minulého roku na 18 let do vězení za své přání žít ve svobodném Bělorusku. „Lidé, kteří dnes v Bělorusku bojují za svobodu a snaží se změnit režim do takové podoby, aby byl alespoň trochu svobodný a demokratický, jsou za to často perzekuováni a vězněni. To známe ze své vlastní historie, v Česku na osudy takovýchto lidí nezapomínáme, podporujeme je a budeme dělat všechno proto, aby se to změnilo a abychom se s paní Cichanouvskou a s jejím manželem mohli zanedlouho potkat v Česku, protože budou oba svobodní,“ komentoval předání předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Během pracovního oběda společně probrali řadu témat od vydávání českých víz pro Bělorusy, podpory stipendijních programů pro běloruské studenty, plánovaného zřízení běloruského domu v Praze, přes současnou situaci v Bělorusku z hlediska komunikace svobodných médií a podpory běloruských obyvatel Ukrajině, až po apel běloruské opozice na přijetí čerstvě propuštěných běloruských politických vězňů a zvážení uvolnění uvalených sankcí.

Vůdkyně běloruské opozice navštívila sídlo horní parlamentní komory na pozvání předsedy Vystrčila naposledy v červnu roku 2021. Při dnešním setkání ji zároveň předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer pozval na zářijovou Konferenci ke společné zahraniční bezpečnostní politice, která se koná pod taktovkou České republiky v rámci jejího předsednictví v Radě EU, a šéf Senátu přidal pozvání na 28. září, kdy se každoročně udělují Stříbrné medaile předsedy Senátu.

 

Odkaz na článek.