Výbor pro zákaz kouření v hospodách. Senátor Valenta s kuřárnami neuspěl

05.01.2017

Právo | 5.1.2017 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (zpe, Novinky.cz)


Zákazem kouření v restauracích se ve středu odpoledne zabývali senátoři z výboru pro veřejnou správu. Nakonec doporučili Senátu přijmout variantu, kterou schválila Sněmovna, tedy úplný zákaz kouření v hospodách.
Senátor a zpravodaj zákona Ivo Valenta neuspěl s návrhem, aby v hospodách mohly vzniknout takzvané kuřárny. Tento návrh zazněl už při projednávání ve Sněmovně od ODS, ale rovněž neprošel.
Novelu před senátory hájil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Řekl, že zákaz kouření v hospodách má ochránit především děti a mladistvé a bude mít pozitivní dopad na zdraví lidí. Vzápětí se podivil, že se v senátní restauraci kouří.
Ludvíkovi oponoval senátor Valenta. „Je to nevyvážený návrh, který je přísný ne ke kuřákům, ale k provozovatelům,“ prohlásil.
Navrhl proto, aby v hospodách mohly vzniknout takzvané kuřárny. Oddělené místnosti, do kterých by nechodila obsluha, se už ve Sněmovně snažil prosadit Marek Benda (ODS), ale neuspěl. Valenta zároveň navrhl odložení účinnosti zákona na 1. ledna 2018. Vláda počítá s tím, že zákaz kouření v restauracích bude platit od 31. května letošního roku.

A co parky?
Namítal Vystrčil

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) během středečního jednání podotkl, že zákaz kouření porušují především naši nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Milošem Zemanem.
„Pokud to platí pro normálního občana, tak by to mělo stokrát platit pro ty, kdo jsou zvoleni,“ konstatoval Vystrčil.
Podotkl, že zákaz kouření platí pro zoologické zahrady, ale už se nemyslí na botanické zahrady. „A co parky?“ zeptal se řečnicky.

Výbor ve středu doporučil Senátu, aby novelu zákona přijal v takové verzi, která prošla Sněmovnou. Pro hlasovalo šest senátorů z jedenácti přítomných. Příští týden bude normu ještě řešit zdravotnický výbor.
Horní komora bude zákon definitivně schvalovat na schůzi 18. ledna. Hlasovat bude i o kuřárnách.

Přílohy