Vybrané výroky z letošních jednání Sněmovny a Senátu

30.12.2014

Zpravodajství ČTK | 14:15 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: nlm


Praha 30. prosince (ČTK) - Vybrané výroky, které zazněly při letošních jednáních Poslanecké sněmovny a Senátu.


Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) při prvním vystoupení ve Sněmovně: "Je tu strašná zima. Já se úplně celá klepu."

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) překřtil ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO): "Univerzální voják pan ministr Brabenec uvede místo - ano, já se vám, pane ministře, hluboce omlouvám, ale je to prostě nakažlivé."

Ministr Brabec: "A je to. Objeví se to i ve stenozáznamu a teď už mi to definitivně nikdo neodpáře."

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: "Článek 37 listiny říká: Zaprvé, že každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké. Marně přemítám, kolik z nás tuto větu ještě neslyšelo při podání vysvětlení. Moc nás tady už takových nebude."

Martin Komárek (ANO): "Já už skončím, protože mě to vždycky rozhodí, když se mi někdo směje, protože já jsem sice bývalý humorista, ale už nechci být."

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: "Služební zákon, ano, souhlasím, byl nanejvýš nutný. Ale s odpuštěním řečeno, i nejlepší víno, když do něj dáte kus hovínka, tak je zkažené.

Miroslav Krejča (za ČSSD): "Já jsem se na 84 stranách v 207 paragrafech dočetl mnohé, i to, že základním kamenem státní správy jsou těhotné a kojící úřednice, ale nicméně nikde jsem se nedočetl o tom a nikde jsem z toho nepochopil, jaký přínos tento služební zákon bude mít pro občany této země."

Miroslav Kalousek: "Nechci polemizovat s dojemnou vírou pana ministra (zemědělství Mariana) Jurečky o tom, jak pleny ve snížené sazbě zachrání natalitu Evropy."

Ministr financí Andrej Babiš (ANO): "Skutečně mě pobavil pan poslanec Kalousek, protože právě on byl pro nás vždycky symbol korupce. On nás vypaloval v 90. letech, kdy se to učil na ministerstvu obrany. A všechny ty aféry, které tam měl, tak jsou skutečně neuvěřitelné. A ono to gradovalo. Finále měla být ekologická zakázka s Martinem Romanem, českou gorilou."

"Já jsem chtěl jen říct za naše hnutí, že my nejsme ti politici... Ale už jsme tedy... Ale budeme se snažit jednat jiným způsobem."

"Slyšel jsem, že pan poslanec Kalousek hraje amatérské divadlo, nevím, jestli je to pravda, ale je strašně nadaný."

Pavel Blažek (ODS): "Jsem rád, že říkáte, že zákony platí v Čechách. Já naštěstí žiji na Moravě, takže mě se naštěstí ty vaše zákony netýkají."

Miroslav Kalousek na adresu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka: "Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?"

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura: "To, že mlátička ze 17. listopadu, soudruh VB nebo jak se jmenoval, necítí potřebu kontrolovat represivní složky, to mě nepřekvapuje."

Zdeněk Ondráček (KSČM): "Tam, kde docházejí opozičním pravicovým poslancům argumenty, jdou osobní útoky a antikomunismus."

Zbyněk Stanjura: "Pořád říkáme, že se máme dívat směrem na západ. A rok tady slyším - Slovensko a Chorvatsko. Tak jsem se pro jistotu do toho atlasu podíval. Fakt to není směrem na západ."

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM): "Já jenom upozorňuji, že vláda, která chce zásadní změny, by měla mít schopnost strategického uvažování, a pokud má ministra financí, kterému prostě stačí říkat, že všeci kradnú a my makáme, tak já v tom rozpočtovou strategii nevidím, ale co se dá dělat."

Daniel Korte (TOP 09): "Zákon o jednacím řádu stanoví, že jednacím jazykem Poslanecké sněmovny je čeština. Hatmatilka, kterou hovoří pan ministr financí Babiš, se českému jazyku blíží pouze velmi vzdáleně."

"Nemluví-li poslanec česky, tlumočí se jeho projev do českého jazyka, pokud o to alespoň jeden poslanec požádá. Já jsem o to požádal."

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL): "Pan vicepremiér česky mluví, z toho důvodu nevidím jakýmkoli způsobem zajišťovat překladatele."

Místopředseda a senátor ODS Miloš Vystrčil: "My jsme politici, a jak je teď moderní, makáme. Já navrhuji za klub ODS, abychom, pokud to bude potřeba, jednali i hlasovali po 19. hodině."

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS): "Myslím, že bolševník je známou rostlinou, kterou je potřeba vyhubit - i v tom přeneseném slova smyslu."

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera: "Stačí zařadit lýkožrouta na seznam invazivních druhů živočichů - a je vystaráno. Za dotace z Evropské unie ho pobijeme a budeme mít na Šumavě krásnou přírodu."

Jaroslav Sykáček (ČSSD): "Já si neumím představit, že by lesní mateřská školka byla zrušena třeba jen kvůli tomu, že by neměla umyvadla ve výšce 50 centimetrů. Vzpomínám si, v jakých podmínkách jsme kolikrát fungovali my. Myli jsme se v plechovém žlabu, chodili jsme na dřevěné latríny, a neměl jsem pocit, že by to bylo špatné."

Milan Pešák (ODS): Pedagožky mi popisovaly, že v Ústí nad Labem po nich třeba chtěli, aby si rozšířily své dovednosti v oblasti gymnastiky, což se mi nezdá, že by u padesátiletých učitelek bylo úplně to, co výkon jejich pedagogické práce takovým zásadním způsobem zkvalitní."

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha: "Vyzývám své kolegy zleva, abychom již dále nepolemizovali s vládou, která už tady není. Polemizovat s mrtvolou je poměrně zbytečné."

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD): "Přátelé, leví - praví, praví - leví, pojďme s tím něco udělat, to přece není možné."

Předseda ANO Andrej Babiš: "Já vlastně po rozpravě ani nevím, jestli jsem 'levý' nebo 'pravý'. Ale asi patřím do středu. Nebo možná 'ten občan je tady omylem', dokonce bohatej, ale možná se sociálním cítěním."

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała: "Mám radost, že jsem opět mezi vámi. Já jsem tu radost už vyjádřil předtím, při posledním předkládání zákonů - takových dělných orgánů více v České republice. Jde to i do rýmu."

Přílohy