Výročí konce 2. světově války

08.05.2021

Prima | 18:55 | Pořad: Hlavní zprávy


Marek KAFKA, moderátor
--------------------
Česko slaví 76 let od konce druhé světové války. Výročí si připomněli lidé i politici po celé republice. Hlavní vzpomínková akce se tradičně konala u Národního památníku na pražském Vítkově, kam přijel také prezident Miloš Zeman.

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Bez účasti veřejnosti a s respirátory na obličeji. Tak se letos politici a zástupci armády sešli u hrobu neznámého vojína na Vítkově. Věnce kromě prezidenta Miloše Zemana položili také šéfové Senátu a Poslanecké sněmovny.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Že jsme na vítězné straně toto a nebylo to samozřejmost, tak vděčíme našim parašutistům, našim letcům, našim vojákům v zahraničí.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Těm lidem, kteří třeba jim bylo 15 let, tak byli na barikádách a už bránili Prahu a českou zemi. A to si myslím, že je důležité si uvědomit.


Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Výročí konce druhé světové války si dnes lidé připomínali na různých místech v Praze i po celé republice. Do Hořic na Jičínsku dorazil konvoj americké historické techniky i tady to ale bylo bez doprovodného programu. Prezident Zeman dnes také jmenoval na Pražském hradě nové generály. Podle očekávání ale mezi nimi nebyl šéf BIS Michal Koudelka. Toho vláda navrhla už pošesté. Zbyněk Zykmund, CNN Prima News.

Přílohy