Výroky, které zazněly v Senátu při projednávání novely o soudech

24.07.2014

Zpravodajství ČTK | 13:28 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: ktk 


Praha 24. července (ČTK) - Výroky, které dnes zazněly v Senátu při projednávání novely o soudech s takzvaným přílepkem o zvýšení platu ústavních soudců:

 ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO):

 "Jde o klasický přílepek. My jsme si toho byli dobře vědomi. Nicméně ten pozměňovací návrh se stal součástí poslaneckého návrhu novely právě proto, že již delší dobu se po takové změně volalo. Využilo se teď toho nejbližšího možného termínu a příležitosti."

 předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD):

 "Přestože jde o přílepek, doporučení ústavně-právního výboru je takové, abychom zavřeli oči výjimečně, protože jinak bychom odložili zlepšení postavení soudců Ústavního soudu jako nejvyšší autority v ČR."

 místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS):

 "Když jsem slyšel o přílepcích, tak mě zamrazilo, protože rozhodnutí Ústavního soudu je celkem jasné. A není o čem diskutovat. Nejvyšší strážce spravedlnosti, paní ministryně řekne, že to tak úplně nevadí, že rozhodnutí Ústavního soudu je jakoby v této chvíli z vyšších principů nezajímavé."

 předseda senátního klubu Starostů Jan Horník (za STAN):

 "Budeme přimhuřovat oči nad něčím, co jsme léta kritizovali, dokonce Ústavní soud se k tomu jasně vyjádřil... Vždycky bude něco výjimečného. Vždycky Senát je někam tlačen. Já tuto hru už hrát nechci."

 předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera:

 "Na jedné straně s tím mám rozpor, ale zase netrpím takovým naprostým šílenstvím, že přílepek je něco skoro jako trestný čin."

 senátorka Eliška Wagnerová (za SZ):

 "Tady zaspala exekutiva a spí a pořád spí. Je její vina, že platy ústavních soudců jsou měněny tím přílepkem, nikoho jiného."

 "Dnešní situaci považuji za naprosto nemravnou, nekulturní a nemožnou, aby soudci vrcholového soudu byli honorováni níž než soudci odvolacích soudů."

 senátor Miloš Vystrčil (ODS):

 "Na zákony se v ČR kašle a vymahatelnost práva je velmi nízká. Negativním příkladem chování jsou politici. Pokud my dnes - dokonce s přiznáním, že tak činíme - schválíme zákon s přílepky, tak se chováme nezákonně. A to je příklad pro všechny ostatní."

 senátor Vladimír Dryml (SPOZ):

 "Pokud projde v této formě zákon, pak to bude svědčit o jednom - že se Senát nestal ústavní pojistkou a bude si říkat o své zrušení."

 senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

 "Vystavíme Ústavní soud zajímavé situaci. Najde se 18 senátorů, aby se na něj obrátili."

Přílohy