Vysočina má opravené nemocnice, trvají problémy s dopravou

16.09.2012

Zpravodajství ČTK | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


Jihlava 16. září (ČTK) - Při použití školního známkování hodnotí hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) práci vedení kraje v uplynulém volebním období chvalitebně. Kraj podle něj není zadlužen, podařilo se opravit nemocnice, rozvíjejí se sociální služby. Nepodařilo se však schválit integrovaný dopravní systém, připustil Běhounek. To je také jedna z věcí, na kterou poukazuje lídr opozice a bývalý hejtman Miloš Vystrčil (ODS).

"Ukázalo se, že se jednalo o nepromyšlený a populistický slib," řekl Vystrčil ČTK. Podle Běhounka se kraji zatím ani nepodařilo najít ideální řešení dopravní obslužnosti. "Kraji schází velké centrum s přirozenou spádovostí, dopravní cesty se historicky vyvíjely jinak. Nedořešili jsme dostatečně také objízdné trasy kolem dálnice D1," uvedl hejtman.

Při hodnocení úspěšnosti uplynulých čtyř let, kdy na Vysočině vládnou sociální demokraté s tichou podporou komunistů, se lídři ČSSD i ODS shodují v tom, že dlouhodobě úspěšně pokračuje čerpání peněz z evropských dotací určených na strategické krajské projekty - rekonstrukce nemocnic či opravy krajské páteřní silniční sítě. Kraj zdárně financuje sociální služby, na úrovni je i podpora Vysoké školy polytechnické v Jihlavě.

Běhounek si není vědom, že by se vedení kraje v uplynulých čtyřech letech dopustilo zásadního pochybení. "Kraji se však nepodařilo pokračovat rychlejším tempem ve slučování nebo případně rušení škol, jejichž kapacita převyšuje poptávku," řekl hejtman. Vystrčil označil chování kraje v oblasti školství za systém "ode zdi ke zdi". Problémy s pokračujícím úbytkem žáků tak podle něj byly pouze odsunuty na další volební období.

Podle hejtmana se od posledních krajských voleb na Vysočině nestalo nic, co by dění v kraji výrazně ovlivnilo. Hodně sil podle něj vedení kraje stálo hrozící nebezpečí uzavření některých nemocnic kvůli akci Děkujeme odcházíme, což by hodně zasáhlo veřejnost. "Mělo to vliv na atmosféru v nemocnicích, poznamenalo to i sebevědomí lékařů. Naši předchůdci to měli značně složitější - tehdy se staly heparinové vraždy v havlíčkobrodské nemocnici, došlo k záměně dětí v nemocnici v Třebíči," řekl Běhounek.

Vystrčil považuje za selhání kraje problémy, které vznikly v řízení Krajské správy a údržby silnic. "Kontrola, kterou v této organizaci provedli krajští úředníci, našla desítky pochybení. Činnost příspěvkové organizace hospodařící se stamiliony korun dnes vyšetřuje policie," dodal Vystrčil.

Přílohy