Vysočina vzdala integrovaný dopravní systém

27.01.2011

Krajské noviny, strana 13, Kraj Vysočina (Filip Appl)


TÉMA

Hlavním tématem na Vysočině je v posledních několika letech zdravotnictví. Není se čemu divit, vždyť hejtman Jiří Běhounek je sám lékař a odborník na tuto problematiku. I proto se ty nejvíce zdůrazňované sliby týkaly krajského zdravotnictví. Podařilo se ale současnému krajskému vedení dostát svým závazkům?

Současné krajské vedení se zavázalo vytvořit koncepci dopravní obslužnosti kraje, zavést integrovaný systém s využitím všech druhů dopravy, likvidovat staré ekologické zátěže nebo maximálně podpořit zemědělskou výrobu. K dalším programovým bodům pak patřily záměry společné pro všechny kraje - zrušení zdravotnických poplatků, podpora krajských nemocnic, navyšování kapacity ústavů sociálních služeb nebo zrychlení čerpání z fondů Evropské unie.

Nejvíce medializovaným tématem kraje je zdravotnictví. Kromě obligátních poplatků, které ČSSD navzdory svému slibu nakonec nedokázala zrušit, strana slíbila pokračovat v rekonstrukcích nemocnic za miliardu a čtvrt. Jiří Běhounek také před volbami prohlásil, že počítá s větší kontrolou krajského zdravotnictví a přehodnocením hospodaření nemocnic. Rekonstrukce nemocnic opravdu pokračují, a to zřejmě více než kdy předtím. Jedna z posledních se týká nemocnice v Pelhřimově. Ta se letos v listopadu dočkala nové hlavní lůžkové budovy za více než 280 milionů korun. Na lepší kontrole a zkvalitnění služeb kraj pracuje soustavně. „Odpovídající zdravotní péče pro všechny občany je trvale a intenzivně diskutována a kraj je připraven reagovat na vývojové trendy moderní medicíny. Máme pět nemocnic a v každé z nich postupně krystalizuje konkrétní odbornost,“ řekl hejtman Běhounek.

INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM NEBUDE Dalším záměrem sociální demokracie bylo zřízení integrovaného dopravního systému tak, jak to mají například v Jihomoravském kraji. Po dvou letech vlády oranžové strany takový systém v kraji pořád chybí. Poslední návrh na jeho zavedení neschválilo zastupitelstvo. Důvod? Prý je drahý a jeho zavedení by bylo problematické. S tím souhlasí i hejtman Jiří Běhounek. „Integrovanému dopravnímu systému jsme se věnovali opravdu důkladně, přesto navržené řešení zastupitelstvo nepřijalo. Myslím, že to bylo dobře. Ukázalo se, že není možné na Vysočinu implantovat integrovaný dopravní systém z Prahy nebo ze sousedního Jihomoravského kraje.“ Slušnou práci kraj odvádí v investicích do sociálních služeb. Jde především o navyšování kapacity domovů pro seniory. Za všechny lze uvést například rekonstrukci domova pro seniory v Pacově nebo rekonstrukci domova důchodců ve Ždírci. Je však nutné dodat, že jde často o pokračování projektů, které naplánovalo už minulé vedení kraje. To je i případ rekonstrukce dalšího domova v Pelhřimově za 170 milionů korun. „Nemyslím si, že schválení tohoto projektu představovalo nějaký problém. Zvlášť proto, že kapacita našich domovů pro seniory je naplněna a Pelhřimov byl skutečně posledním okresním městem, které toto zařízení nemělo,“ komentoval při otevření domova hejtman Běhounek.

NĚKTERÉ PROJEKTY ZASTAVILA KRIZE Poměrně ojedinělá je kvalita spolupráce vládnoucí ČSSD s opozicí. Obě strany si ji totiž pochvalují, a to je v době agresivní politiky, se kterou se setkáváme na celostátní i komunální úrovni, velmi pozitivním jevem. „Kladně hodnotím, že před dvěma roky zvolené vedení kraje dále pokračovalo ve většině již započatých a rozpracovaných projektů a navázalo tak na předchozí práci vedení kraje reprezentovaného zástupci ODS, KDU-ČSL a SNK ED,“ ocenil bývalý hejtman za ODS Miloš Vystrčil. Hejtman Jiří Běhounek zase ocenil, že se opozice snaží být konstruktivní a nekritizuje za každou cenu. Poměrně umírněný tón opoziční kritiky je daný i nelehkým nástupem nové krajské vlády. Ta se totiž musela vyrovnat s ekonomickou krizí. A opozice ocenila, že to kraj zvládl bez zadlužení. Navíc se daří čerpat z fondů Evropské unie a v plánu tak jsou i projekty, na které z finančních důvodů zatím nedošlo. Dojít by mělo i na vybudování nové krajské knihovny v Havlíčkově Brodě nebo na nový krajský vědeckotechnický park.

Přílohy