Vysočina ztratí jediného europoslance

16.04.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Radek Laudin


Některé strany nedaly na kandidátky do evropských voleb ani jednoho člověka z Vysočiny. Další je postavily na nevolitelná místa. Žďárský Ivo Strejček z ODS, který zasedal v Evropském parlamentu deset let, proto skončí bez následovníka.

VYSOČINA Letos s velkou pravděpodobností skončí desetileté období, kdy měl Kraj Vysočina svého zástupce Iva Strejčka (ODS) v Evropském parlamentu. Ten už do voleb znovu nejde a ostatní strany včetně jeho mateřské ODS umístily nové kandidáty z regionu na nevolitelná místa.

Hnutí ANO mělo jiné starosti

Komunisté a členové hnutí ANO dokonce nepostavili ani jednoho kandidáta z Vysočiny. V případě ANO to byl jeden z dozvuků parlamentních voleb, kdy hnutí až komickou formou hledalo nového poslance. Původně zvolený Miloslav Bačiak se kvůli zatajené minulosti mandátu vzdal, stejně tak učinil i jeho náhradník Jan Sobotka. Ten zase o poslaneckou lavici přišel kvůli zatajeným dluhům. Poslancem se stal až třetí v pořadí Josef Kott. Tento někdejší zaměstnanec Andreje Babiše je dnes šéfem ANO v kraji.
Hnutí tak mělo na Vysočině jiné starosti než budoucí evropské volby. „V té době jsme neměli krajského koordinátora. I s pozicí krajského předsedy nebyl ideální stav. Tak jsme využili možnosti vzít na kandidátku za kraj kolegu, který něco umí a je relevantní za Vysočinu. Je to sice člověk, který je z Prahy, má ale zahraniční znalosti a žil delší dobu ve Vídni,“ uvedl Kott. Na mysli má Lukáše Štěpánka, který kandiduje z devátého místa.
Nikoho z Vysočiny nenominovali ani komunisté. „Neměli jsme žádný návrh,“ uvedl jejich krajský předseda Pavel Kalabus. Zdejší výbor KSČM podle něj podporuje komunisty z jiných krajů.

„Brodský“ Poc z Karlovarska

Sociální demokraté mají až na nevolitelném čtrnáctém místě Radima Technika ze Žďáru nad Sázavou. Jejich krajský šéf Petr Krčál bere jako kandidáta z Vysočiny i Pavla Poce, který se sice narodil v Havlíčkově Brodě, žije ale v Karlovarském kraji. V minulosti byl třeba místostarostou Mariánských Lázní. Poc je na třetím místě kandidátky a má velkou šanci na zvolení. „My jsme ho podporovali. Pokud obhájí svůj post, tak bude zastupovat i zájmy Vysočiny,“ uvedl Krčál.
ČSSD v kraji podle něj podporuje i jihomoravskou kandidátku na sedmém místě Zuzanu Brzobohatou z Tišnova. „Jsou to lidé s vazbou na Vysočinu a mají tady už nyní poslanecké kanceláře,“ dodal Krčál.
Kandidátka ODS čítá 28 lidí. Z nich je devět z Prahy a pouze jeden z Vysočiny. Tím je chotěbořský obchodník se zdravotnickým materiálem Pavel Hejtmánek. Dostal se na nevolitelné třinácté místo. O kandidaturu v barvách ODS měl zájem i Jan Filipenský ze Žďárska, ten ale neprošel stranickými primárkami. O pořadí na kandidátce rozhodovala po návrzích z krajů výkonná rada ODS.
Podle místopředsedy strany Miloše Vystrčila není při evropských volbách až tak podstatné, odkud kandidáti jsou. Vystrčil už kdysi ve funkci hejtmana komunikoval i s europoslanci z jiných krajů.
„Nebyl problém spojit se s kýmkoliv z nich a pobavit se o problémech, které jsme potřebovali řešit. Zejména se to týkalo možností získávání evropských dotací,“ uvedl Vystrčil.
Pro strany na Vysočině není snadné najít osobnosti, které jsou známé, a navíc mají velmi dobré jazykové schopnosti. Jednou z nich je podle Vystrčila v řadách ODS Jana Fischerová, ta už je ale poslankyní českého parlamentu. Jediný europoslanec z Vysočiny Ivo Strejček už v únoru oznámil, že nechce pokračovat. Prý se obtížně vyrovnává se sílícím hlasem zevnitř ODS, že úspěch v Evropské unii je měřitelný tím, jak úspěšně se čerpají evropské peníze. „Aniž bychom si kladli rozhodující otázku, jak efektivně jsou investovány. A zda to není kanál, kterým byla do republiky importována eurokorupce,“ uvedl Strejček. V ODS vidí chuť pootočit program strany v politice k Unii.
I podle Strejčka je vcelku jedno, odkud europoslanec pochází.
„Já jsem ve výkonu mandátu neviděl pouze zájmy Vysočiny, ale celé České republiky. Co je dobré pro Českou republiku, je dobré i pro Vysočinu. Tak jsem k tomu vždy přistupoval,“ konstatoval. A na rozdíl od poslance národního parlamentu nemůže svému kraji pomoci k penězům. „V Evropském parlamentu není žádné dělení medvěda, nebo jak se to nazývalo v národním parlamentu,“ doplnil Strejček.
S hejtmany Vysočiny ale byl deset let v pravidelném kontaktu. Někdy se na něj obraceli třeba v souvislosti s dopravní problematikou. „Měli jsme s hejtmany nadstandardně korektní vztahy,“ dodal Strejček, který bude po skončení mandátu mimo jiné přednášet na vysokých školách.

***

FAKTA
Kandidáti z Vysočiny
strana místo na kandidátce
kandidát město
ČSSD 14
Radim Technik Žďár n. Sáz.
ODS 13
Pavel Hejtmánek Chotěboř
KSČM nikdo
ANO nikdo
KDU-ČSL 8
Pavel Šustr Nové Město n. Mor.
TOP 09 16
Ifrah Reda Žďár nad Sázavou
Úsvit 10
Jiří Nekovář Žďár nad Sázavou
Zelení 12
Hana Konvalinková Počátky
Piráti 7
Filip Krška Třebíč
SNK-ED 8
Stanislav Dvořák Sněžné
Suverenita 27
Vladislav Nechvátal Jihlava
Moravané 19
Petr Zvědělík Jihlava
Pravý blok 7
Milan Kočík Žďár nad Sázavou
Konzervativní strana 18
Viera Kaštanová Velké Meziříčí
Ne Bruselu 10
Tomáš Hamet Panské Dubenky
Rozumní 19
Jitka Bejdáková Chotěboř

V případě ANO to byl jeden z dozvuků parlamentních voleb, kdy hnutí až komickou formou hledalo poslance.

Přílohy