Výstava o padesáti letech Dukly Jihlavany vyvedla z míry

27.01.2011

Jihlavský deník, strana 3, Zpravodajství (STANISLAV JELÍNEK)


Jihlava – Nadšení, zaujetí, a hlavně radost z oživení historie hokejové Dukly Jihlava. To byly pocity stovek návštěvníků unikátní výstavy v jihlavském Muzeu Vysočiny. Expozice s názvem Ta jihlavská, naše Dukla, hokejová univerzita z Vysočiny, těšila více než 60 dnů zástupy Jihlavanů. Poslední návštěvníci přicházeli před uzavřením výstavy ještě včera odpoledne. Hokejoví fandové mohli oči nechat na medailích, pohárech či sepraných dresech s četnýmišrámy.

„Na Duklu jsem začal chodit ještě na odkrytý zimní stadion a výstava mi doslova vyrazila dech. Skoro mi vehnala slzy do očí. Je to pro patriota a velkého fandu Dukly něco, k čemu bych se chtěl pořád vracet,“ řekl JiříBartošz Jihlavy.

Magnetem pro diváky byla záplava novinových výstřižků na panelovém bloku. Návštěvníky přitahovaly dobové fotografie a množství dalších věcí a drobností připomínajících více než padesátiletou historii hokejového klubu DuklaJihlava.

„S Duklou člověk získal nezapomenutelné zážitky jako hráč i fanoušek. A výstava zážitky připomněla. Divák hokejového utkání se v minulosti poznal podle šepotu druhý den po utkání. Diváci nechávali na stadionu své srdce i hlasivky,“ připomněl generální manažer HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban. 

Umonitorů stáli návštěvníci věčnost

Celé skupinky návštěvníků se den co den nemohly odtrhnout od monitorů s běžícími sestřihy toho nejlepšího či hodně zajímavého z historie legendárního celku. Obrazovky nabízely i pohled kamer do šaten po zápasech a záběry známých tváří nejlepších hokejistů.

Jak vznikl nápad výstavu uspořádat, přiblížil Bedřich Ščerban: „Rokovali jsme u kávy s dnešním senátorem Milošem Vystrčilem o historii Jihlavy a právě Vystrčil řekl, že v poválečné historii se hokejová Dukla hodně podílela na rozvoji města. Hned jsme se shodli, že dobře udělaná výstava by prospěla Dukle i městu.“ Manažer Ščerban připomněl, že nikdo nečekal tak skvělé ohlasy. „Máme z dobrých zdrojů signály, že výstava byla ze srovnatelných akcí v Jihlavě nejúspěšnější minimálně za za poslední desetiletí,“ upřesnil Ščerban.

I sami pracovníci muzea byli překvapeni ohlasy a návštěvností výstavy. „Byl to nečekaný úspěch. Školáci si třeba mohli střílet pukem na branku a převelice u toho rámusili. Chodily sem školy běžné i s hendikepovanými žáky, maminky s kočárky, senioři, důchodkyně... Tak obrovský úspěch jsme nečekali,“ shrnula pracovnicemuzea Eva Koišová. K pátku přišlo celkem1 870 návštěvníků.

Přílohy