Vystoupení ukrajinského prezidenta pro obě komory Parlamentu

13.06.2022

Radio ZET | 13:10


moderátor
--------------------
Devět minut po jedné odpoledne jste s Rádiem Zet. Miloš Vystrčil, předseda horní komory Parlamentu má za sebou program poměrně nabitý. Jednou z významných událostí, která ho teď ale čeká, bude vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pro obě komory Parlamentu. Zároveň má ale za sebou také cestu po Spojených státech a právě Miloš Vystrčil je teď hostem u nás ve vysílání hezké odpoledne.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Hezké odpoledne, děkuji za pozvání.

moderátor
--------------------
Tak ve středu dopoledne vystoupí v obou parlamentních komorách prostřednictvím videopřenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Co od toho projevu čekáte, jak se na něj připravujete?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Předpokládám, že to vytoupení bude jedno z dalších vystoupení pana prezidenta Zelenského on-line v evropských parlamentech s tím, že mu bude předcházet pravděpodobně i vystoupení našeho premiéra Petra Fialy a potom očekávám, že pan prezident Zelenský jednak zhodnotí ten přístup České republiky k podpoře Ukrajiny a potom případně pohovoří o budoucnosti. Třeba bude nějakým způsobem motivovat zákonodárce k tomu, aby přispěli k podpoře Ukrajiny a k tomu, aby ruský agresor byl poražen.


moderátor
--------------------
To znamená, čekáte tedy další žádost o zbraně, které předpokládáte, že Česko opět vyhoví?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Nechci předjímat, co bude říkat pan prezident Zelenskyj. Jenom řeknu, že jsem přesvědčen a mám takové zprávy i z těch rozhovorů, které jsme vedli osobně, například s Ruslanem Stefančukem, což je předseda ukrajinského parlamentu, že my jsme Ukrajinou řazeni mezi země, které velmi pomáhají a velmi Ukrajinu podporují. Tudíž bych možná i očekával, že to to také se projeví v tom vystoupení pana prezidenta Zelenského. Opravdu nevím, co bude říkat a jestli bude nebo nebude o něco žádat. To si musíme počkat na jeho vystoupení. My ho dopředu neznáme ten jeho obsah.


moderátor
--------------------
Vy jste se ale s prezidentem setkal i osobně. Jaké to bylo to setkání?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My jsme se setkali na krymské platformě, před rokem, v srpnu, kdy prezident Zelenskyj se snažil hlavy států, případně tam byli předsedové parlamentů nebo někteří ministři, konsolidovat a spojit, aby podpořili Ukrajinu v tom, aby byla odstraněna, nebo aby bylo znovu poukázáno na protiprávní anexi Krymu. Tato Krymská platforma teď rok již funguje, byť to její fungování bylo velmi obtížné, protože mezitím začala na Ukrajině válka. Tam jsem s panem prezidentem Zelenským setkal a od té doby se snažíme s Ukrajinou spolupracovat i jako Senát Parlamentu České republiky. Znovu řeknu, že ta ukrajinská platforma byla na úrovni exekutivy. Organizovala ji vlastně vláda Ukrajiny, byl tam také ministr zahraničních věcí a já jsem tam byl vlastně za pana prezidenta, který se nemohl zúčastnit.


moderátor
--------------------
Jak se díváte teď na ten vlastně konflikt, myslíte si, že je na obzoru jeho konec, nebo že válka na Ukrajině nás bude provázet dalších několik třeba let?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Kdo to ví, byl by placen zlatem. Osobně předpokládám, že ten konflikt ještě bude pokračovat a nemyslím si, že skončí za krátkou dobu. Co jsem přesvědčen, že je potřeba dělat, je podporovat Ukrajinu tak, aby v žádném případě neprohrála. Rusko v tomto konfliktu nesmí zvítězit, protože pokud Rusko zvítězí, tak to bude porážka nejen Ukrajiny, ale celého civilizovaného světa. S takhle bychom měli k podpoře Ukrajiny přistupovat a měla by to být Ukrajina, která si řekne, jakým způsobem, případně bude ta válka ukončena.


moderátor
--------------------
Teď se vrátíme ještě k té misi po Spojených státech s podnikateli. Jak dopadla, jak to probíhalo, bylo tam něco zajímavého, podařilo se třeba navázat zajímavé kontakty?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Na tu misi zatím mám velmi pozitivní ohlasy. My jsme měli takové tři cíle. Prvním cílem bylo podpořit výuku českého jazyka v Kanadě a ve Spojených státech amerických. Účastnili jsme se konference českých škol. Setkali jsme se s učiteli češtiny ze Spojených států a z Kanady a bavili jsme se o dalších možnostech jejich podpory, takže to byla první část cesty. Zároveň jsme podpořili naše podnikatele v tom, aby navázovali jednak bilaterální kontakt, jednak byla dvě byznys fóra, Jedno bylo Chicagu, jedno bylo ve Washingtonu. Zároveň jsme se setkali s přáteli Česka ve Spojených státech amerických, což nejsou Češi, ale Američané a tam jsem opět hovořil o tom, jak by bylo možné podpořit Česko v Americe a podnikatele v Americe a tu provazbu mezi Českem a Spojenými státy americkými. Třetí, možná nejdůležitější části byla politická jednání. My jsme jednali s celkem 11 členy amerického Kongresu, třemi senátory a osmi kongresmany. Probírali jsme základní věci vzájemné spolupráce, které se týká posilování obranyschopnosti, to znamená dodávek zbraní atd. Bavili jsme se o tom, že bychom byli velmi rádi, aby byl konečně v Česku instalován americký velvyslanec. Protože 2 roky už tedy amerického vyslance nemáme. Bavili jsme se o tom, že pokud Spojené státy americké dneska podporují Evropu při přijímání ukrajinských uprchlíků, takže by bylo dobré, aby bylo zohledněno to, že Česká republika v těchto věcech patří k nejaktivnějším a nejlépe spolupracujícím a probírali jsme další politické věci. Má i konkrétní vzkazy pro pana premiéra a předsedu Fialu a předpokládám, že si o nich osobně promluvíme.


moderátor
--------------------
Vy jste nebo dnes tedy převzali ocenění také organizace pracující s mládeží v oblasti přírody. Jste pořádal tuto akci, o co jde, koho jste oceňovali a co to je celkově za cenu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My jsme oceňovali lidi, kteří vychovávají mládež, pracují s mládeží v dobrovolných, různých zájmových spolcích. My jsme speciálně dnes ocenili mladé včelaře takzvaný spolek Včelí stráž, který vlastně podporuje to, aby včelstva v České republice neubývala, protože pokud fungují a dobře se daří kdekoliv v kterékoliv lokalitě včelám, tak je velký předpoklad, že se tam bude dobře dařit i lidem v tom smyslu, že je tam kvalitní životní prostředí. To znamená, že to ocenění bylo zejména vůči lidem, kteří podporují nebo sami pracují jako vychovatelé dalších včelařů.


moderátor
--------------------
Mate, řekněme, nějaký širší záběr, bude to jenom o ty, kteří se starají třeba o přírodu, nebo jaké jsou vize do budoucna, jak dlouho se vlastně tato cena udílí. Je to nějaká novinka?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Český Senát dlouhodobě podporuje různé zájmové organizace. Tato akce byla v Senátu poprvé. Myslím si, že by to mohl být začátek nové tradice. Poněkolikáté jsme tady také dneska třeba měli mladé matematiky, kteří nejlépe zvládne takzvanou nadstavbu maturity z matematiky M+. To znamená získali 100 % bodů, a tudíž i tam jsme ocenili například mladé matematiky. To znamená pokud se ptáte, zda se soustředíme na podporu jednoho zájmu, jedné skupiny, tak nikoliv, ale snažíme se podpořit třeba mladé matematiky nebo mladé včelaře. Také tam byli mladí ochránci přírody, mladí turisté atd. Myslím si, že k tomu Senátu patří, aby v nějakém okamžiku, když je to možné a je na to čas, tak se společenský projevil tím, že řekne že si váží lidí, kteří dělají něco sami, dobrovolně, pracují na sobě, projevují nějaký talent, který rozvíjí.


moderátor
--------------------
Vy jste v nějaké porotě, která to vyhodnocuje, když jste zmínil matematiky, fyziky.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ne, ne, na to se omlouvám, ale na to nemám kapacitu, ale člověk se snaží potom seznámit s tím, jak to probíhalo. Jakým způsobem probíhalo to vyhodnocení. Kdo za tím stojí a potom podle kredibility organizací, buď je přijmeme v Senátu a oceňujeme nebo nikoliv.


moderátor
--------------------
Říká předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Díky a na slyšenou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Na slyšenou.

Přílohy