Vystrčil: 5. blok EDU? To je boj o svobodu!

27.03.2015

Horácké noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Arnošt Pacola


TŘEBÍČ - „Česko nemůže být svobodné, pokud nebude mít jadernou energetiku. Je to boj o svobodu, boj o budoucnost, boj o prosperitu!“ Tímto způsobem pateticky vyostřil senátor Miloš Vystrčil (ODS) záležitost uvažované výstavby nového reaktoru Jaderné elektrárny Dukovany na konferenci, která se konala ve čtvrtek v hotelu Atom v Třebíči.

Konference s názvem „Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas?“ měla být fakticky posledním „varováním vládě“, aby urychleně rozhodla o dostavbě reaktoru. Dosavadní plánovací procedury a doba výstavby nového jaderného bloku by mohly trvat i více než dvacet let a hrozí tedy, že nový zdroj nebude k dispozici v okamžiku, kdy se očekává odstavení stávajících reaktorů, spouštěných ve 2. polovině 80. let minulého století. Přičemž prodloužení jejich právě končící životnosti se v jaderné komunitě bere jako očekávaný fakt. Vláda však teprve připravuje Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR a dosud také neschválila aktualizovanou Energetickou koncepci ČR. Na urychlené přijetí těchto dokumentů proto apelují účastníci konference ve své „Třebíčské výzvě.“ Tu mimo jiné podepsali i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek či prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Všichni vnímají se znepokojením současnou situaci v české energetice a vyjadřují velké obavy, že pátý blok Jaderné elektrárny Dukovany nebude postaven včas. Příčinu tohoto stavu spatřují ve zdlouhavých rozhodovacích a legislativních procesech, v absenci reálného modelu financování nové výstavby a zejména v absenci zásadního rozhodnutí vlády ČR o výstavbě nového bloku. Požadují proto, aby vláda řekla v této věci jasné slovo nejlépe už na jaře letošního roku. Podle jejich názoru totiž hrozí v našem regionu mj. i silný sociální kolaps.
„Vládo, rychle to schval, jak to máš připravené, nebo bude zle!“ zvolal směrem ku Praze předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš, který tímto vyhlásil „stav ohrožení“ pro region Dukovanska a poukázal na možnosti blíže nespecifikovaných protestů veřejnosti proti nečinnosti vedení státu. Svoje rozhořčení nad neschopností vlády přijmout strategické rozhodnutí vyjádřil i za laickou veřejnost z tří okresů v okolí EDU předseda Energoregionu 2020 sdružujících 138 obcí Vladimír Měrka: „Jsme velice znepokojeni.“
Pokračování na straně 2.

Vystrčil: 5. blok EDU?

Pokračování na straně 2.
Neznáme důvody, proč státní energetická koncepce spadla ve vládě pod stůl? Je to všechno rozhodování na dlouhé lokty a mám pocit, že lidé, kteří o tom rozhodují, se velmi ohlížejí, co na to Evropa a všichni ostatní? A nám ujede vlak! Vidíme, že politici si nevědí rady.“
Své rozhořčení neskrývala ani předsedkyně Ekoregionu 5, tedy zástupkyně šesti obcí v pětikilometrovém pásmu JE Dukovany, starostka Rešic Petra Jílková: „V současné době je důvěra v Jadernou elektrárnu Dukovany, v její bezpečnost, veliká, ale toto nemusí trvat věčně. Do dnešního dne nemáme od ČEZu ani od vlády jasné stanovisko, co bude dál?... Není to naše vina. Vyzýváme Prahu, podepisujeme různá memoranda a přes to všechno mám pocit, že Praha nás neslyší, nebo slyšet nechce. Možná z alibismu nechce udělat to rozhodnutí, které by udělat měla. Nejistota obyvatel může přejít ve velkou obavu. Výstavba 5. bloku je důležitá nejen pro náš region, ale pro celou Českou republiku.“ Během konference byl podpsán i další významný dokument, a to dohoda o spolupráci mezi Energetickým Třebíčskem a Energoregionem 2020 a Ekoregionem 5.
Tématu se budeme věnovat i v úterním vydání.

Přílohy