Vystrčil: Doufám, že ochlazení vztahů s Ruskem využijeme k narovnání vzájemného diplomatického zastoupení

22.04.2021

ČRo - plus.cz | Rubrika: Aktuální dění - Speciál | Autoři: Jan Bumba, Zuzana Marková


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) podporuje ultimátum českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, které dal Ruské federaci: pokud Moskva do čtvrtečního poledne neumožní návrat českých diplomatů do Moskvy, budou muset Prahu opustit další ruští diplomaté tak, aby došlo k narovnání zastoupení obou zemí. „Je velmi důležité, abychom udrželi, nebo získali další podporu spojenců jak na úrovni Evropské unie, tak NATO,“ komentuje Vystrčil.

„Velikost Ruska a České republiky je nesrovnatelná a my můžeme být rovnocenným partnerem pouze tehdy, pokud za námi budou stát naši spojenci. A proto bude velmi důležitá argumentace ministra zahraničních věcí a případně i ředitele BIS při jednáních, která povedou,“ vysvětluje předseda Senátu.

Věří, že dlouholeté členství v EU a NATO překoná i případy méně solidárního chování Česka – například v souvislosti s migrační krizí. „Do budoucna by to pro nás mělo být ponaučení,“ dodává.

Miloš Vystrčil doufá, že stávající ochlazení česko-ruských vztahů bude využito k narovnání našeho zastoupení v Moskvě a ruského v Praze.

„Prožíváme krizi vztahů s Ruskem. Jsem přesvědčen, že není dobře, pokud se v uvozovkách vrací studená válka. Pořád doufám, že po tom ochlazení, které je nutné a které musí nastat, dojde k tomu, že využijeme tu situaci k narovnání a rovnému přístupu k české a ruské ambasádě. A že za nějakou dobu spolu snad zase dokážeme komunikovat, protože bez dialogu se politika dělat nedá.“

K mlčení prezidenta republiky v celé kauze se šéf Senátu zatím nechce vyjadřovat. V tomto ohledu jsou sdílnější poslanci Adam Kalous (ANO) a Lukáš Kolářík (Piráti).

Zatímco Kalous konstatuje, že je na čase, aby hlava státu do debaty vstoupila a uklidnila rozjitřenou situaci, Kolářík přiznává, že je jednáním Miloše Zemana překvapen: „Pan prezident ve svých projevech často mluví o terorismu. Když tady ale teď máme nějaký čin, který má znaky terorismu, tak mlčí a vzal si týden volna.“

Naráží tak na oznámení mluvčího Hradu, podle kterého se prezident k celé věci vyjádří až s týdenním odstupem.
 

Co by platilo na Rusko?

Smířlivějšího postoje ze strany Ruské federace lze podle analytika Výzkumného centra pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka dosáhnout jedině prostřednictvím silného mezinárodního tlaku.

Nebylo by přitom od věci přenést téma i na půdu OSN, přestože s ohledem na ruské právo veta nelze očekávat získání jednoznačné rezoluce, myslí si.

A připomíná, že i v Ruské federaci existují opoziční síly, které nesouhlasí s oficiálním postojem Kremlu. Ačkoliv jde pouze o mimoparlamentní skupiny odpůrců stávajícího režimu, na podporu vězněného Alexeje Navalného jen v Moskvě vyrazilo ve středu do ulic na sto tisíc demonstrantů.

 

 

Odkaz na článek.

Zázam pořadu:

Textový záznam rozhovoru s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem:

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A na lince je nyní předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dobrý den, hezké dopoledne.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Pane předsedo, vzhledem k tomu, jak se zatím kauza Vrbětice projednávala na půdě horní komory Parlamentu, odhadujeme správně, že postoj, který oznámil ministr Kulhánek, podporujete?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ano, odhadujete to správně, dokonce včerejší usnesení Senátu má v tom jednom svém bodu i návrh, aby pokud nebude dohoda s ruskou stranou, byl počet diplomatů v České republice na ruské ambasádě snížen na jednoho.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Očekával někdo, že by Rusko mohlo přistoupit na onen požadavek návratu českých diplomatů na posty v Moskvě?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já nevím, protože za všechny mluvit nemohu, já osobně to za příliš pravděpodobné nepovažuji, protože Rusko v takovýchto jednáních neustupuje.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Co myslíte, že v současné chvíli je na české straně to hlavní? Jak by měla postupovat nadále Česká republika?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem přesvědčen, že velmi důležité je, abychom udrželi a případně získali další podporu spojenců, a to jak na úrovni Evropské unie, kde tedy již se představitelé největších frakcí v Evropském parlamentu za nás postavili, a věřím, že tak učiní i Evropská rada, a potom bude velmi důležité dnešní jednání ministra zahraničních věcí na severoatlantické Radě, protože tam je důležité, zda získáme i podporu členských zemí NATO, neboť samozřejmě velikost Ruska a velikost České republiky je nesrovnatelná a my můžeme být rovnocenným partnerem pouze tehdy, pokud za námi budou stát naši spojenci, a proto bude velmi důležitá argumentace ministra zahraničních věcí a případně i ředitele BIS právě při těch jednáních, která povedou.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když hovoříte o významu podpory spojenců, objevily se už takové výtky, anebo přinejmenším pochybnosti, že nyní Česko chce podporu spojenců, když přitom v minulosti moc solidární nebylo. Třeba v případě migrační krize nebo nověji ve sporu o distribuci vakcín. Nevzývá Česká republika tedy spojenectví a podporu evropskou, jenom když to potřebuje?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem také to vyjádření, tuším, že to říkal Karel Schwarzenberg, slyšel, s tím, že já teda věřím, že to spojenectví, které dnes máme díky našemu již vlastně dlouhodobému členství v NATO i v Evropské unii, překoná i třeba to naše někdy ne úplně solidární nebo očekávané chování ze strany našich partnerů, protože tato situace, která dnes vznikla, je, bych řekl, řádově jiná než ty, které vy popisujete, ale souhlasím s tím, že by to do budoucna pro nás mělo být poučení. Já sám jsem včera v Senátu říkal, že právě tenhleten konflikt ukazuje přes všechny třeba nedostatky a kritiku, kterou máme, jak velkou hodnotou pro nás je členství v Evropské unie nebo členství v NATO.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Zatím nevíme, jaký postoj má k celé věci prezident Miloš Zeman, chybí vám osobně, pane předsedo, jeho vyjádření?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem říkal, že se k postupu pana prezidenta nebudu vyjadřovat, tak to dodržím, já si myslím, že je potřeba počkat, s čím vystoupí, je jeho rozhodnutí, že tak neučinil hned, rozhodl se tak udělat i po týdnu, to, zda to je obvyklé, či nikoliv, už bylo tolikrát okomentováno, že necítím potřebu k tomu cokoliv dodávat.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Já jsem myslel skutečně, jestli pro vás osobně by to v tuto chvíli bylo důležité, aby hlava státu něco řekla, nějakým způsobem se vyjádřila.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem to řekl, ještě jednou, pokud já v tomto směru se nějak vyslovím, tak bohužel to nemůžu udělat pouze za Miloše Vystrčila, ale i za druhého nejvyššího ústavního činitele a já v tuto chvíli vzhledem k té situaci, před kterou jsme, a vzhledem k tomu, že nevím, co pan prezident bude říkat, tak bych opravdu byl rád, aby z mé strany on měl v uvozovkách volné pole, než se vyjádří, a následně poté, co se vyjádří, tak předpokládám, že i já budu schopen následně to nějakým způsobem okomentovat, ale nechci dopředu předjímat a říkat, co by měl nebo neměl, protože si myslím, že z mé pozice druhého nejvyššího ústavního činitele je férové, pokud počkám, až to vyjádření učiní.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek v našem vysílání řekl, že Vrbětice jsou tak závažná událost, že by se mohly stát podobným předělem v česko-ruských vztazích, jako byl rok 1968. Vidíte to podobně, pane Vystrčile?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já si myslím, že prožíváme rozhodně krizi vztahu s Ruskem, jsem přesvědčen, že není dobře, pokud se vrací v uvozovkách studená válka nebo naprostá nekomunikace mezi Ruskem a Českou republikou, a pořád doufám, že po tom ochlazení, které je nutné a které musí nastat, tak dojde jednak k tomu, že vlastně využijeme tu situaci k narovnání a rovnému přístupu k české ambasádě a našemu zastoupení v Moskvě a ruské ambasádě a zastoupení Ruska v Praze nebo v České republice, a zároveň, že zase za nějakou dobu spolu dokážeme komunikovat. Protože bez komunikace, bez dialogů se politika nedá dělat a to soužití je mnohem komplikovanější a to riziko, že dojde ke konfliktu, je samozřejmě větší. A to všechno není v našem zájmu.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Také děkuji, hezký den.

Přílohy